Україна запустила роботу таборів для військовополонених окупантів

12:59, 19.03.2022
Україна запустила роботу таборів для військовополонених окупантів

Військовополонені мають знаходитися у спеціальних військових таборах, як цього вимагає Женевська конвенція. (facebook.com/UA.Military.Police)

Україна запустила роботу таборів для військовополонених російських загарбників в рамках Женевської конвенції.

 

Спеціальні табори для військовополонених довелося створити у зв'язку з великою кількістю російських солдатів, які потрапили у полон.

 

Як інформує Україна молода, про це розповіла генпрокурорка Ірина Венедіктова у інтерв'ю ВВС в суботу.

 

«У мене, звичайно, є дані (про кількість військовополонених), але я не можу відповідати на запитання, які не належать до моєї компетенції. Що стосується військовополонених - за них відповідає спеціально створений правоохоронний орган, Військова служба правопорядку», - сказала очільниця Офісу генпрокурора.

 

За її словами, військовополонені мають знаходитися у спеціальних військових таборах, як цього вимагає Женевська конвенція. І влада вже відпрацювала це питання, було підписано спільний наказ з Міноборони, МВС, іншими дотичними службами. При цьому, табори перебувають у компетенції ВСП.

 

Пані Венедіктова наголосила, що Україна дотримується міжнародного законодавства щодо прав військовополонених.

 

«Я хочу, щоб ми були дуже відкриті. Ми працювали в межах міжнародного гуманітарного права, нашого національного законодавства і не переходили якісь межі, щоб потім до нас були питання... Щодо військовополонених – навіть медична допомога їм надається майже на (тому самому) рівні, як надається нашим хлопцям. Тому я вважаю, що ми себе проявляємо як цивілізована країна, яка дає відсіч агресору, але сама не стає агресором», – зазначила генпрокурорка.

 

 

Нагадаємо, раніше в Україні було створено Національне інформаційне бюро з питань військовополонених. Українська сторона вже поінформувала про це Червоний Хрест і сподівається на плідну співпрацю.

 

Внаслідок бойових дій у полон потрапляють сотні військовослужбовців російської армії, тому Україна була змушена створювати для них повноцінні табори.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні для полонених московитів неодноразово організовували пресконференції, на яких більшість із них просить не видавати їх росії, бо там можуть і розстріляти.

 

Багатьом батькам полонених вже навіть надійшли похоронки на синів.