Загиблі Герої 29 січня: п'ятеро захисників України загинули 5 років тому

14:43, 29.01.2022
Загиблі Герої 29 січня: п'ятеро захисників України загинули 5 років тому

Герой України Андрій Кизило. (Фото з відкритих джерел)

П'ятеро захисників України: майор (посмертно) Андрій Кизило, сержант Володимир Крижанський, молодший сержант Володимир Бальченко, солдат Олег Бурець, солдат Дмитро Оверченко - загинули під час запеклих боїв із окупантами в районі Авдіївки, під Донецьком п'ять років тому, 29 січня 2017 року.

 

Як інформує Україна молода, про це нагадали на офіційній сторінці 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців у Фейсбук.

 

«Ще зовсім молоді, але хоробрі та мужні воїни. Вони віддали найдорожче, що в них тільки є за наше майбутнє: власне життя», - йдеться у повідомлені.

 

У 72-й бригаді наводять окремі деталі важкого бою в районі Авдіївки 29 січня 2017 року: «О 4.30 ранку ворог почав масовані обстріли з мінометів 120, 82 калібрів, ствольної артилерії та стрілецької зброї в районі Авдіївки. Мешканці південної частини міста мали змогу протягом трьох годин спостерігати в нічному небі та фіксувати на фото й відео з боку окупованого Донецька в бік авдіївської промзони численні трасери, освітлювальні міни та інше. Після артпідготовки, о 6.30 окупанти зробили спробу штурмувати наші позиції, та, зазнавши втрат, змушені були відступити на другу лінію оборони. Переслідуючи ворога, наші бійці захопили його позиції, закріпившись там і поліпшивши своє тактичне положення».

 

«Протягом дня ворог вів інтенсивні та щільні обстріли з мінометів та артилерії по Авдіївці, Опитному та Кам’янці, з танку - по Пісках; але це не допомогло йому повернути втрачене», - йдеться на сторінці 72-ї бригади.

 

«На жаль, під час бою та обстрілів четверо наших військових загинуло, дев'ять отримали поранення. Світла пам'ять капітану Кизило Андрію Олександровичу (02.05.1993р.н.); молодшому сержанту Бальченку Володимиру Івановичу (04.01.1992р.н); солдату Оверченку Дмитру Олександровичу (24.01.1989р.н.); сержанту Крижанському Володимиру Олексійовичу (24.03.1982р.н)!»- зазначають бойові побратими загиблих воїнів.

 

І додають: «Ми не забудемо вас, дорогі наші побратими! Вся Україна сумує за вами».

 

 

Як раніше писала «УМ», журналіст Андрій Цаплієнко згадував про загиблого капітана Андрія Кизила у 2017 році, як про «усміхненого хлопця, який водив нас по позиціях в авдіївській промзоні».

 

«Заступник комбата ще зовсім дитина. Лише на три роки старший від моєї дочки. Здається, в мирних містах у його однолітків на вустах лише «Контрстрайк» та «Танчики». Для нього ж слово «танчик» лунало геть не прикольно. Танки всю ніч сьогодні били по них. Вони це витримали. А потім прилетів «кабанчик». Так тут називають міну-стодвадцятку. Загинуло троє. Андрій серед них», - писав тоді Андрій Цаплієнко.

 

На його думку, бій під Авдіївкою є продовженням битви під Крутами.

 

 «Війна дітей, які вірять, що воюють за майбуття. Вони, посміхаючись в об’єктив, йдуть назустріч смерті, а нам залишаються тільки їхні молоді посмішки. Прихований сенс яких стане зрозумілим лише з часом», - констатував журналіст.

 

Як повідомляла «УМ», заступник командира механізованого батальйону 72-ї бригади Андрій Кизило посмертно удостоєний ордену «Золота Зірка» і звання Героя України.

 

«Високою державною нагородою капітан Андрій Кизило відзначений за особисту мужність і героїзм, незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу», – йшлося в Указі президента.