Військовий облік жінок: перелік спеціальностей скоротили в рази

07:32, 22.01.2022
Військовий облік жінок: перелік спеціальностей скоротили в рази

У новому наказі визначено 14 спеціальностей та 6 професій, представниці яких мають стати на військовий облік. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Міністерство оборони підготувало нову редакцію наказу про військовий облік для жінок за деякими професіями і надіслало його на погодження до МВС, СБУ та Служби зовнішньої розвідки України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони в ніч на суботу.

 

Зазначається, що у новому наказі визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік.

 

Зазначені спеціальності та професії споріднені з близько 100 військово-обліковими спеціальностями. Тоді як раніше йшлося про 35 фахових напрямків, що об‘єднував понад 200 спеціальностей.

 

«Логіка нового варіанту наступна: за допомоги військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, але й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі», - пояснив міністр оборони Олексій Резніков.

 

За його словами, це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі.

 

«Відповідно, це дозволить спокійно, без ажіотажу організувати та забезпечити облік визначених груп, проаналізувати результати і рухатись далі», - додав очільник оборонного відомства.

 

Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо. Остаточний перелік буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Також у проекті наказу закладено механізм перегляду цього переліку.

 

Крім того, у новій редакції хочуть дозволити Генеральному штабу ЗСУ переглядати цей перелік у разі потреби.

 

Міністр оборони пояснив: «Скажімо, зараз оператор БПЛА — це затребуваний фах, адже у нашій армії розвивається цей компонент. А років 10 тому він не розглядався як щось актуальне. Таким чином ми зробимо облік ритмічним і плановим. Паралельно ми працюємо над вдосконаленням самої процедури постановки на облік. Все, що можна перевести в цифру, підтягнути з реєстрів, зробити дистанційно — буде зроблено. Цей процес вже запущено».

 

Також пан Резніков спростував тези, що громадянкам України загрожують штрафи за невчасне взяття на облік, адже законодавство не передбачає покарання для осіб, які вперше стають на військовий облік.

 

Нагадаємо, 11 жовтня Міноборони видало наказ №313, який перелічує трохи більше 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов'язує жінок цих професій стати на облік військовозобов'язаних.

 

У Міністерстві оборони згодом надали роз'яснення щодо процедури постановки на військовий облік українських жінок. І пояснили, що вагітним і жінкам із малолітніми дітьми також потрібно стати на військовий облік, якщо вони є представницями певних професій.

 

Утім, громадяни дали більше 37 тисяч підписів під електронною петицією до президента Володимира Зеленського, яка закликає скасувати наказ Міноборони про військовий облік для жінок.

 

Як повідомляла «УМ», днями заступниця міністра оборони Ганна Маляр обіцяла, що порядок постановки жінок на військовий облік буде спрощено.