Українську бранку Марину Юрчак катують в ОРДО

12:31, 05.01.2022
Українську бранку Марину Юрчак катують в ОРДО

Окупанти жорстоко знущаються з Марини Юрчак, яку незаконно утримують у виправній колонії. (facebook.com/denisovaombudsman)

Українка Марина Юрчак незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ у Сніжнянській виправній колонії №127 в ОРДО. Жінку періодично піддають тортурам: після побоїв у неї сильно травмовані кінцівки.

 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

 

Омбудсман нагадала, що Марина – хімік-технолог з Донецька, була затримана 9 листопада 2017 року дорогою на роботу. Рідні шукали її у лікарнях і навіть моргах. Лише за кілька тижнів вдалося з’ясувати, що жінку викрали представники так званого «міністерства держбезпеки ОРДО».

 

Про місце перебування Марини дізналися від іншої заручниці – Олени Лазарєвої, яку було звільнено 29 грудня 2019 року. 

 

Після затримання Марину Юрчак доправили до сумнозвісної в’язниці «Ізоляція», оскільки від початку російської збройної агресії вона писала пости у Twitter про те, що бачила навкруги - звідки відбуваються обстріли та куди прямує російська військова техніка.

 

Марину, як і всіх заручників, возили на допити у секретні в'язниці так званої «МГБ в ОРДО», де вибивали зізнання. Кожного разу її повертали до «Ізоляції» побитою, а одного разу вона ледь ходила – ноги почорніли від звірських знущань.

 

У квітні 2018 року Марину Юрчак перевели до донецького СІЗО, а 26 березня 2020-го її було засуджено так званим «Верховним судом в ОРДО» до 15 років позбавлення волі за «шпигунство».

 

У Сніжнянській виправній колонії №127 Марина тяжко працює швачкою по 10-12 годин на добу.

 

«Такі дії стосовно громадянки України Марини Юрчак є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», – наголосила Людмила Денісова.

 

Уповноважена звернулася до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Марини Юрчак, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою.

 

Омбудсман також просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги.

 

Як повідомляла УМ, Наталія Стаценко, яку незаконно утримують окупанти в СІЗО, перебуває у критичному стані.