Українка Наталія Стаценко, яку незаконно утримують окупанти в СІЗО, у критичному стані

12:48, 01.01.2022
Українка Наталія Стаценко, яку незаконно утримують окупанти в СІЗО, у критичному стані

Людмила Денисова закликала окупантів звільнити лікарку Наталію Стаценку, яка перебуває у Донецькому СІЗО в критичному стані

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до окупаційної влади Донецька  із вимогою звільнити бранку Наталію  Стаценко, яка перебуває у СІЗО №5  у критичному стані. Жінка потребує термінової операції. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

 

Вона, зокрема, зауважила, що сьогодні, 1 січня, свій черговий день народження українка Наталія Стаценко, змушена зустрічати у СІЗО № 5 Донецька, де незаконно утримується за звинуваченням у «шпигунстві» на користь України та проукраїнській діяльності. 

 

«Стан здоров’я Наталі – критичний, вона потребує термінового лікування. Під час полону у нашої співгромадянки загострилося хронічне захворювання спини, що супроводжується значним порушенням статико-динамічних функцій хребта. У серпні 2021 року рідним вдалося домогтися проведення МРТ, рентгенологічного обстеження та консультації з лікарем-нейрохірургом», – написала Денісова.

 

За її словами, висновки медиків невтішні.

 

«Наталі терміново необхідно провести операцію з видалення трьох міжхребцевих дисків шийного відділу та вживлення на їх місце імплантів. Після хірургічного втручання на жінку чекатиме тривалий період реабілітації, який неможливо забезпечити в умовах ув’язнення. Тому єдиним шансом на порятунок Наталії є звільнення!»,– розповіла Денісова.

 

Вона звернулася до координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотти Реландер та керівництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста Україні, аби вони сприяли наданню медичної допомоги.

 

«Враховуючи критичний стан здоров’я Наталії Стаценко, наполягаю на її звільненні», – наголосила омбудсмен.

 

Як відомо, до незаконного затримання Наталія працювала лікарем у місті Макіївка. До рук незаконних збройних формувань потрапила 10 липня 2019 року. Перші три місяці її тримали в «Ізоляції» – секретній в’язниці так званого «міністерства держбезпеки», а потім перевели в СІЗО. Весь цей час рідні не бачили жінку. Як дізнався батько від колишніх заручників, до Наталі застосовують психологічний тиск.

 

Як повідомляла УМ, украінського політв'язня Івана Яцкіна етапували у виправну колонію № 44 у Кемеровській області Росії.