У Раді пропонують зробити військовий облік жінок добровільним

17:57, 04.01.2022
У Раді пропонують зробити військовий облік жінок добровільним

Окремі обранці хочуть, щоб жінки ставали на облік військовозобов’язаних за власним бажанням. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонують внести зміни до законодавства, згідно з яким жінки майже всіх професій та спеціальностей мають ставати на військовий обліклише за бажанням.

 

Втім, ця норма не стосуватиметься дівчат і жінок, які мають медичну спеціалізацію. Для них військовий облік має лишитися обов’язковим.

 

Як інформує Україна молода, йдеться про законопроєкт №6482 про внесення змін до статті 1 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

 

Згідно із законопроєктом, жінки, які мають спеціальність чи професію, пов’язану з військово-обліковою, та придатні для проходження військової служби за віком та станом здоров’я, можуть стати на облік військовозобов’язаних за власним бажанням.

 

Проте медичних працівників або жінок зі спорідненою спеціальністю зобов’яжуть ставати на військовий облік.

 

Серед авторів проєкту – народні депутати Максим Бужанський, Олег Арсенюк, Юрій Мисягін, Олена Вінтоняк, Анна Пуртова, Андрій Холодов, Анатолій Драбовський та інші.

 

У пояснювальній записці зазначено, що ухвалення законопроєкту сприятиме вдосконаленню процесу, згідно з яким жінки ставатимуть військовозобов’язаними.

 

На думку авторів, відповідні заходи зменшать навантаження на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

 

Як повідомляла «УМ», раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, що військовий облік жінок не є призовом чи мобілізацією і існував і раніше, але був неефективним.