Бутусов і гаубиця: ДБР розслідує, хто допустив цивільного журналіста до артилерії

01:45, 29.11.2021
Бутусов і гаубиця: ДБР розслідує, хто допустив цивільного журналіста до артилерії

Свій постріл з артилерії Бутусов присвятив жертвам радянських репресій. (Скріншот відео)

Державне бюро розслідувань спростовує заяви, що слідчі бюро відкрили кримінальне провадження проти журналіста Юрія Бутусова, після того, як він опублікував у мережі відео, на якому стріляє з гаубиці.

 

Свій постріл з артилерії Бутусов присвятив жертвам радянських репресій, зокрема, Голодомору-геноциду і проголошує: «По російських окупантах - вогонь! Постріл».

 

Як повідомляє Україна молода, у ДБР акцентували на тому, що відкрили кримінальне провадження за озвученим фактом, а не проти журналіста.

 

«Кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. Жодної «справи» проти Юрія Бутусова у провадженні ДБР немає і просимо не залучати ДБР до політичних обвинувачень», – наголосили у бюро в неділю ввечері.

 

І наголосили, що предметом розслідування є встановлення обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї.

 

Зауважимо, що за кілька годин до цього ДБР повідомило, що «вивчає законність дій журналіста Бутусова на відео, яке він виклав у мережі» і на якому він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм.

 

Саме це перше повідомлення і спричинило скандал: Юрій Бутусов пов’язав заяву ДБР зі своєю суперечкою з президентом Володимиром Зеленським під час пресмарафону.

 

«Президент Зеленский помстився мені за свою ганебну прес-конференцію», – написав журналіст.

 

За його словами, відео знято дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. І зовсім не в арйоні ООС, як про це пишуть російські ЗМІ. 
 

А ексміністр МВС Арсен Аваков заявив, що порушення Державним бюро розслідувань кримінального провадження через публікацію Бутусовим відео з пострілами з гаубиці – «це ідіотизм і ще один публічний акт вибіркового правосуддя проти інакомислячого громадянина, який критикує владу».

 

Тоді як відео Бутусова засудило Міністерство оборони, заявивши, що воно може бути використане «як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах».

 

 

Як повідомляла «УМ», журналіст Бутусов планує позиватися до президента Зеленського у суді через брехню на свою адресу.