На Донбасі два десятки фінів воювали на боці бойовиків, фото

13:26, 23.11.2021
На Донбасі два десятки фінів воювали на боці бойовиків, фото

Фінські "герої"-бойовики. (Фото: скріншот телеканал Yle.)

У війні на Донбасі на боці бойовиків «Л/ДНР» брало участь майже 20 громадян Фінляндії, але до цього часу вони не понесли за це на батьківщині жодного покарання.

 

Як інформує УМ, про це 23 листопада повідомив фінський телеканал Yle.

 

Телеканал звернувся за коментарем до Служби безпеки та розвідки Фінляндії, яка повідомила, що в бойових діях на сході України брала участь «відносно мала кількість» фінів. Джерела в інших правоохоронних органах розповіли, що загалом приблизно 20 громадян Фінляндії брали участь у боях.

 

 

Журналісти телеканалу повідомили, що після спілкування з правоохоронцями у них склалося враження, що такі дії своїх громадян Фінляндія не розслідує. Національне законодавство не забороняє фінамбрати участь у воєнних конфліктах за кордоном, але в разі скоєння ними воєнних злочинів передбачає відповідальність.

 

Yle також розповідає, що блогер Марко Енквіст, який пише на військово-безпекові теми, звертався до фінської прокуратури з пропозицією розслідувати дії двох активних учасників війни на Донбасі — Йохана Бекмана та Януса Путконена. У прокуратурі йому відповіли, що оскільки потенційні злочини скоюються на території України, розслідуванням має займатись українська сторона.

 

На початку вересня Окружний суд чеського міста Пльзень засудив до 20 років колонії суворого режиму бойовика «ДНР», який воював проти сил України на Донбасі у 2015 році. Вирок винесено 27-річному Лукашу Новачеку.

 

 

За день до того до 20 років позбавлення волі заочно засудили Іржі Урбанека з позивним «Бегемот». З 2015 до 2018 року він копав окопи, патрулював вулиці, а також був безпосередньо на місці бойових дій під Мар’їнкою, Красногорівкою та Спартаком.

 

Раніше чех Павел Кафка, якого засудили до 3 років позбавлення волі за участь у бойових діях на боці сепаратистів, написав листа в українське посольство в Чехії, в якому покаявся у своїх вчинках.

 

Як повідомляла УМ, на передовій знову втрати: 19 листопада внаслідок ворожих дій на Луганщині загину старший солдат 8-го окремого полку ССО Уберт Мрачковський з Хмельниччини.