У Криму окупанти заарештували адвоката українських політв'язнів

10:49, 12.11.2021
У Криму окупанти заарештували адвоката українських політв'язнів

Адвоката українських політв'язнів Едема Семедляєва незаконно арештували в Сімферополі.

Суд окупантів у Криму, підконтрольний Росії, незаконно арештував на 12 діб та оштрафував адвоката українських політв'язнів Едема Семедляєва.

 

Як інформує УМ, про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram 

 

«Підконтрольний Росії "Центральний районний суд Сімферополя" незаконно призначив адміністративне покарання у вигляді арешту на 12 діб та штрафу у розмірі 4 тисяч російських рублів адвокату українських політв’язнів Едему Семедляєву Денісової», - написала, зокрема, Денісова.

 

За її даними, 25 жовтня Семедляєв прийшов до відділення російської поліції надати юридичну допомогу активістам, яких затримали під будівлею підконтрольного РФ "Кримського гарнізонного воєнного суду" за підтримку фігурантів "красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір".

 

Стосовно адвоката склали протокол про вчинення адмінправопорушення за ст. 19.3 КоАП РФ (непокора поліції).

 

Наразі Семедляєв відбуває покарання в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополя.

 

Денісова такі дії окупантів назвала "тиском та залякуванням адвокатів в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідчення політики переслідування та репресій кримських татар".

 

Омбудсмен закликала світову спільноту відреагувати на чергове порушення прав і свобод в окупованому Криму.

 

Додамо, що Семедляєв є захисником українських політв’язнів Сейтумера Сейтумерова, Арсена Абхаїрова, Ремзі Бекірова, Нарімана Мемедемінова, Мемеда Белялова, Еміля Джемаденова, Зеврі Абсеітова, Ремзі Меметова, Рефата Алімова, Ферата Сайфуллаєва.

 

Усі вони на 12 діб залишилися без адвокатської підтримки. А це є порушенням права на захист, гарантованого ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, та прямим перешкоджанням професійній адвокатській діяльності.

 

Як повідомляла УМ, запит на обговорення питання про «політичне переслідування корінних народів у Криму з боку Росії» на осінній сесії надійшов до Парламентської асамблеї Ради Європи