Ковідна амністія: вакцинуватися можуть і ті, хто купив «лівий» сертифікат – Єнін

17:07, 10.11.2021
Ковідна амністія: вакцинуватися можуть і ті, хто купив «лівий» сертифікат – Єнін

Багато українців опинилися «у заручниках» фіктивних COVID-сертифікатів. (Фото: Фейсбук Eugene Enin)

Для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат, але не скористалися ним, діятиме «амністія», і вони також можуть вакцинуватися проти коронавірусу.

 

Як інформує УМ, про це 10 листопада повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін  у Фейсбуці.

 

За словами заступника міністра, зараз багато українців опинилися «у заручниках» фіктивних COVID-сертифікатів, з одного боку вони купили сертифікат, за що передбачена кримінальна відповідальність, а з іншого — не використали ще цей документ і вирішили вакцинуватися.

 

«Є гарна новина. Підготовка до кримінального проступку, зокрема лише замовлення сертифікату, але без його використання, не тягне за собою кримінальної відповідальності. Це свого роду кримінальна амністія, про яку можна прочитати у статті 14 ККУ»,  — повідомив Єнін.

 

Він додав, що з початку року розпочато майже 1200 проваджень через підробку COVID-документів (тестів, сертифікатів, довідок) і вже оголошено два вироки по цих справах. Одного лікаря оштрафували на 34 тисячі гривень, а інший отримав умовний термін. Також за використання підроблених сертифікатів оштрафували 60 українців.

 

Періодично у соцмережах зʼявляються відео та публікації, що, мовляв, демонстрація COVID-сертифіката чи довідки про вакцинацію — це розголошення медичної таємниці та порушення прав громадян. Утім, у МОЗ заперечують це, оскільки медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію жодних таких відомостей немає. Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

 

Як повідомляла «УМ», голова Нацполіції Ігор Клименко озвучив власну позицію щодо пропозицій МОЗ України стосовно так званої «ковідної амністії».

 

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про рекордну кількість шпиталізованих дітей із коронавірусом — такого не було в усі попередні хвилі пандемії. Через це школи залишаються на дистанційному навчанні.