Зеленський готує помилування десятків засуджених ветеранів

00:11, 23.08.2021
Зеленський готує помилування десятків засуджених ветеранів

Ветерани АТО/ООС пыд час форуму. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконаний у тому, що тисячі українців, які захищали суверенітет і територіальну цілісність України із 2014 року, через недосконалість законодавства потребують правової допомоги.

 

За його словами, наразі влада опрацьовує питання щодо помилування десятків засуджених ветеранів АТО/ООС.

 

Як повідомляє Україна молода, про це глава держави заявив під час виступу на форумі «Україна 30. Захисники» у неділю ввечері.

 

“Справедливість, законність, неупередженість щодо кожного ветерана України. У 2014 році початок російської агресії показав не лише слабкі місця в нашій армії, а й прогалини нашого законодавства. Через них тисячі громадян України, які стали на захист незалежності України, на захист нашого суверенітету, тепер самі потребують захисту в правовому полі”, - зазначив Зеленський.

 

І нагадав, що для допомоги ветеранам було створено Консультативну раду забезпечення прав і свобод захисників України.

 

“Сьогодні вперше за ці роки ми активно опрацьовуємо питання помилування десятків засуджених ветеранів. І це питання буде вирішено, як тільки відповідна комісія надасть усі висновки”, - поінформував глава держави.

 

 

За його даними, лише цього року статус учасника бойових дій отримало понад 400 добровольців, які брали участь в АТО.

 

Крім того, близько пів тисячі ветеранів війни та членів сімей загиблих отримають у 2021 році грошову компенсацію для придбання власного житла.

 

Також верховна Рада ухвалила закон про військовий поховальний ритуал, а уряд розпочав створення національного військового меморіального кладовища.

 

Ще одним важливим питанням, за словами президента, є пошук тих, хто не значиться ні серед живих, ні серед загиблих. Він нагадав, що в листопаді 2020 року підписав указ щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що має забезпечити гарантії їхніх прав та зробити розшук зниклих більш ефективним.

 

Крім цього, вперше за 7 років війни орденами за мужність визначено понад 60 загиблих бійців добровольчих формувань.

 

За його словами, держава також продовжує роботу на всіх інших напрямках, які обговорювали раніше: медичне забезпечення, соціальна адаптація, отримання землі та житла, розвиток ветеранського бізнесу.

 

"Це важливо, бо державу, яка забуває тих, хто загинув за неї вчора, ніхто не буде захищати завтра", – наголосив Зеленський.

 

І додав: "Вірю, що настане день, коли ми зіграємо товариський матч між збірною ветеранів і збірною волонтерів на "Донбас-арені" або сімферопольському "Локомотиві" під синьо-жовтим прапором. І я точно знаю, хто буде в ньому переможцем – переможцем буде Україна".

 

На форумі також був присутній Вселенський патріарх Варфоломій, який з 20 серпня перебуває з візитом в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», головнокомандувач ЗСУ генерал-майор Валерій Залужний заявив на форумі, що в умовах триваючої агресії РФ проти України Збройні сили мають готуватися до ведення наступальних дій щодо звільнення тимчасово окупованих територій.