Агенти Москви у Telegram: СБУ викрила мережу з дестабілізації України

14:31, 01.02.2021
Агенти Москви у Telegram: СБУ викрила мережу з дестабілізації України

Під час затримання зрадниці-киянки, причетної до адміністрування агентурних Telegram-каналів. (Фото СБУ)

Масштабну агентурну мережу у вигляді Telegram-каналів викрили кіберфахівці Служби безпеки України.

 

Агентурна мережа була створена так званим 85-м Головним центром спеціальної служби Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ. Мета:  розвідувально-підривна діяльність на замовлення спецслужб Росії.

 

Для цього залучали українців, які створювали та адміністрували Telegram-канали, які дестабілізували ситуацію в країні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує СБУ в понеділок.

 

До складу агентурної мережі входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої «руської весни». Вони наразі «базуються» на території підконтрольної Росії «ПМР» – так званої Придністровської Молдовської Республіки в Тирасполі.

 

Йдеться про створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів: «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».

 

Встановлено, що «головним менеджером» агентурної мережі є одесит - організатор масових заворушень під час одеського «Антимайдану». Наразі його розшукують правоохоронці за кількома статтями Кримінального кодексу України.

 

«Фігурант особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується з замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів. Вартість розміщення публікацій становить від кількох сотень у регіональних і до 25-30 тисяч гривень на всеукраїнських каналах», — зазначають в СБУ.

 

Служба безпеки вже ідентифікувала 50 замовників, які перерахували кошти за публікацію матеріалів. Наразі перевірять їхню причетність до протиправної діяльності на шкоду інформаційній безпеці держави.

 

 

Також встановлено, що спецслужби Росії дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання «гонорарів» за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили у невизнану «ПМР», Молдову чи Росію.

 

Згідно з висновками лінгвістично-психологічної експертизи, матеріали, які поширювали у Telegram-каналах, були направлені на «створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації».

 

А ось ключовим завданням виконавців була «дискредитація органів державної влади, вплив на державну політику, штучне створення соціальної напруги та протестних настроїв серед громадян».

 

Співробітники СБУ вже затримали киянку, одну з ключових фігуранток провадження. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

 

Додатково оперативники отримали матеріали, які можуть свідчити про те, що ця українка в інтересах спецслужб РФ збирала інформацію, що становить державну таємницю.

 

У неї вилучили електронний носій з персональними даними великої кількості правоохоронців, який був з нею під час відпочинку в Домініканській республіці. СБУ неодноразово отримувала дані про використання саме Домінікани для конспіративних зустрічей співробітників спецслужби РФ з агентурним апаратом.

 

Також заочну підозру за державну зраду оголосили очільнику мережі, який переховується від слідства за кордоном.

 

Як повідомляла "УМ", відомий сепаратист і провокатор з Херсонщини, якому закидають співпрацю з ФСБ, Едуард Коваленко під псевдонімом «Джигурда» затриманий оперативниками СБУ за спроби організувати штучні протести, зокрема, так званий «тарифний Майдан».