Жарти про мову: телеканал «Київ» відсторонив ведучого В’ячеслава Соломку

13:36, 30.01.2021
Жарти про мову: телеканал «Київ» відсторонив ведучого В’ячеслава Соломку

В’ячеслав Соломка жартував з української мови на власній стоірнці у ТікТок, але знімав відео в студії телеканалу "Київ".

Телеканал «Київ» відреагував на скандальні жарти ведучого В’ячеслава Соломку про українську мову в ТікТок і відсторонив його від телевізійного ефіру.

 

Як повідомляє Україна молода, таке рішення щодо ведучого програми «Київ. Ранок» телеканал ухвалив після проведення службового розслідування, ініційованого керівництвом мовника.

 

Зокрема, на телеканалі «Київ» уважно ознайомилися з відео, оприлюдненими в соціальній мережі TikTok, за участю Соломки.

 

Зокрема, було з’ясовано, що створення та запис серії відео про українську мову – це ініціатива виключно В’ячеслава Соломки. Телеканал не має жодного відношення до створення цих відео.

 

«На своєму Facebook автор вибачився. Він запевняє, що не мав на меті образити почуття людей. Відео, у якому в жартівливій формі порівнюються слова української та російської мов, не мало на меті висміяти українців чи українську мову. Відеозапис мав виключно розважальний характер. Усі ці відео були розміщені лише на власній сторінці у TikTok В’ячеслава Соломки. Також повідомляємо, що вони не були розміщені на сторінці телеканалу «Київ», - наголошують на телеканалі.

 

Втім, оскільки відео були записані в офісі телеканалу «Київ», а на одному із них фігурувала продюсерка програми «Київ. Ранок» Наталія Дубовик, представники мовника вважають за потрібне вибачитися перед усіма, кого могли образити ці записи.

 

«В умовах гібридної інформаційної війни, а також військової агресії на Донбасі, яку веде Російська Федерація проти України, невдалі жарти щодо української мови, її окремих слів чи фонетики є недоречними. Ми також усвідомлюємо негативну моральну сторону цих відеозаписів. Відзняті кадри зачіпають чутливу тему для багатьох українців і можуть трактуватися двозначно, що мав передбачити автор цих відео», - наголошують на телеканалі «Київ».

 

Також зазначається, що в інформаційній політиці мовник чітко притримується виключно проукраїнської позиції:

 

«Ми – один із небагатьох українських телеканалів, який проводить мовлення українською на всі 100%. Усі наші ведучі, зокрема й В’ячеслав Соломка, ведуть свої програми тільки українською. Дякуючи тому, що наш телеканал веде відкрите супутникове мовлення, ми подекуди отримуємо відгуки глядачів з окупованих територій, які вдячні нам за те, що ми одні з небагатьох українських каналів, які залишилися на супутнику, показуємо альтернативу».

 

Як повідомляла «Україна молода», гуморист Соломка глузував з мови порівнюючи  українські слова та російські, здебільшого, які окреслюють статеві органи. До прикладу: "залупівка – бабочка", "яйко-сподівайко – киндер сюрприз", "цюцюрковий злодіяка – анонист", "гепа – жопа", "пістрюн – член".

 

В іншому відео він також висміяв мовний закон, зокрема, визначення української єдиною мовою сфери обслуговування.