Цензура руками «1+1»: провладна медіа група блокує критику прислужництва і «слуг»?

14:14, 24.01.2021
Цензура руками «1+1»: провладна медіа група блокує критику прислужництва і «слуг»?

Тайлер Андерсон каже, що брав тільки фрагменти роликів «1+1», тобто застосовував fair use, що дозволяє обмежене використання матеріалів.

Запорізький блогер з псевдонімом Тайлер Андерсон з фірмовим звертанням «мої улюблені людини» та його інтернет-канал Geek Journal – популярний огляд кіно та  телеконтенту переважно для підлітково-молодіжної аудиторії – однак продовжували би лишатися нішовими, якби їх цього тижня не заблокувала медіа група «1+1». 

 

Як інформує Україна молода, скандал навколо видаленого відео з критикою топ-каналу набирає обертів.

 

Відео трирічної давнини Geek Journal на Ютуб-каналі мають показники перегляду трохи більше 4 тисяч. Утім «патрач» вітчизняного теле- та кіно простору наростив м’язи щонайменше вдесятеро. А окремі випуски – це і 110 тисяч переглядів.

 

Причиною блокування Geek Journal стали скарги «1+1» на контент відео-блогу, нібито «піратський».  Ввечері 21 січня Тайлер Андерсон опублікував звернення до прихильників з проханням завантажити улюблені ролики з його каналу, бо над  Geek Journal  нависла загроза існування.

 

«Плюсам» не сподобалось, коли їм в очі кажуть те, що люди думають давно. Вони образились і тепер швиряють свої «страйки», як мавпа кетяхами. Це означає, що наш канал під загрозою свого існування. Нам дуже шкода років нашої праці, тож за можливості завантажте якомога більше тих відео, що лишились. Бо, ви не смійтесь тільки, «удаляют із всєх сєтєй!» – розповів Тайлер Андерсон.

 

Варто відразу пояснити, що «страйки» на Ютубі – це скарги на канал, що порушує авторські права, видаючи або використовуючи чужі відео як власні. У багатьох випадках фільтри пошукової системи виявляють порушників та накладають на такий акаунт «страйк». За правилами, якщо  три «страйки» – акаунт (інтернет-канал)   закривають та видаляють всі ролики без можливості відновити.

 

Тим часом 22 січня у ЗМІ розіслали офіційну позицію  «плюсів»: «У відповідь на заяву автора YouTube-каналу Geek Journal щодо упередженості Групи 1+1 media  у блокуванні інтернет-контенту, інформуємо, що 1+1 media виступає за захист авторського права та боротьбу з незаконним використанням контенту медіахолдингу на усіх майданчиках.

 

Регулярно, за допомогою власної розробки – технологічного сервісу захисту авторських прав SUDUM, – група оперативно виявляє та блокує піратський контент в інтернеті, у тому числі на відеохостингу YouTube. Лише за два останні роки програмою SUDUM було виявлено та заблоковано понад 270 тисяч відео, а з Google видалено більше 110 тисяч посилань на піратський контент, що порушує авторські права».

 

Якщо повірити на слово Групі 1+1 media, то один з приватних українських топ-телемонстрів – жертва невеликого Ютуб-каналу. Та в епоху діджиталізації заблоковане відео – не те, яке немає можливості подивитися, щоб мати власну оцінку ситуації.

 

Перший «страйк» від відеохостингу Ютуб-канал отримав за порушення авторських прав ще 28 жовтня 2020 року, констатує медіа група. Та не на жарт  «роздраконив»  телевізійників  випуск з назвою «Як втратити все за 30 років. Коли 1+1 стали Г+Г, ТСН», в якому Тайлер Андерсон  розбирає контент телеканалу, ілюструючи сказане кількасекундними відео з відомих проектів, з упізнаваними ведучими, власниками-засновниками і менеджментом. 

 

Прокрутили в оскаржуваному випуску, зокрема,  заяву телевізійників  2004-го  року про відмову працювати за «темниками». Зрозуміло, що не обійшлося без згадування переходу з «Інтера» на «1+1» проектів «Студії Кварталу 95», а потім суцільну «кварталізацію»  і «служіння». Не оминули олігарха Ігоря Коломойського  й новину червня 2020-го про те, що часткою каналу володіє Оксана Марченко – дружина проросійського політика Віктора Медведчука, кума Володимира Путіна.

 

Тайлер Андерсон публічно зауважив, що брав тільки фрагменти роликів «1+1». Тобто він застосовував fair use, що дозволяє обмежене використання матеріалів без звернення до авторів відео. За таким принципом працюють чимало блогерів та журналістів у всьому світі, а їхні роботи не вважаються порушенням авторських прав.

 

 

Варто додати, що іронічні «шпильки» та сарказм на адресу «1+1» та його команди від Тайлера Андерсона звучали досить часто.  Наприклад, у  випуску за 2 серпня 2020 року блогер  розбирає список кінострічок, рекомендованих для перегляду міністром культури Олександром Ткаченком. І там чемно, але не з двозначними натяками зауважується про любов екс-очільника медіа групи «1+1» , нині почесного її президента, чомусь саме до контенту «плюсів»: комедії «Скажене весілля» та «Великі вуйки», які до культури мають дуже дотичний стосунок. 

 

Зустрічається у серпневому випуску й означення на зразок «безкультурний міністр культури»… А депутатом Верховної Ради Олександр Ткаченко встиг побувати, нагадаємо, від політичної партії «Слуга народу».

 

«У нас була розмова з представниками «1+1», ми пішли на контакт, аби запитати: «Що ми зробили, що ви так за нас вчепилися?», - розповів  Тайлер Андерсон  у суботу 23 січня. –

 

Результатом цієї розмови стали декілька речей: нам видали декілька умов, аби повернути нам наш канал. Умова перша, що ми видаляємо всі відео, на які прилетіли страйки, а це загалом вісім штук. І друга – це написати публічно пост або якимось іншим чином публічно визнати свою помилку, що ми зробили неправильно і ми – «бякі-букі» в данному випадку, а не вони. Я все це послухав і відповів, що мені треба часу подумати до понеділка».

 

Тайлер Андерсон зазначає, що продовжував би записувати критичні влоги про «1+1», навіть якщо б не міг супроводжувати це відеорядом.

 

Як повідомляла «УМ», новорічна телевізійна програма в Україні напередодні 2021 року являла собою напрочуд сумне, невиразне, але при цьому дуже агресивне і фактично антиукраїнське видовище.