Епіфаній звинувачує Філарета у перешкоджанні розвитку ПЦУ

14:18, 11.01.2021
Епіфаній звинувачує Філарета у перешкоджанні розвитку ПЦУ

За словами Митрополита, позиція Філарета пішла всупереч загальній позиції ПЦУ

Митрополит Епіфаній заявив, що де-юре Патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, а де-факто намагається перешкоджати її розвитку.

 

Як інформує УМ, про це голова ПЦУ розповів в ексклюзивному інтерв'ю "5 каналу".

 

"Це ми всі бачили і бачимо, але зараз це не має якогось особливого значення, тому що його позиція пішла всупереч загальній позиції ПЦУ. Він не дістав в Україні жодної підтримки і, на жаль, ми зараз бачимо, що проросійські сили практично грають за його спиною і він озвучує ті російські міфи, які розповсюджувалися до цього часу. Він повинен розуміти, що відбувається насправді", – сказав Епіфаній.


За словами Митрополита, Патріарх Філарет непохитний у своїй думці, тому у ПЦУ практично немає комунікації з ним, але церква й далі рухається вперед, незважаючи навіть на ці перешкоди.

 

"Ми очікували, що свого часу він стане підпорою, підмогою, основою в розбудові ПЦУ, але цього не сталося. Це був його особистий вибір, і ми бачимо, що цей вибір є хибним, тому що церква, зберігши єдність, рухається вперед, отримує визнання, навіть попри такий внутрішній спротив від тих, які протягом десятиліть вели до цього. Бо він же вів до визнаного автокефального статусу, а коли ми прийшли до цього, коли отримали Томос, коли отримуємо визнання, то він повернувся і говорить, що це неправильно", – підсумував предстоятель ПЦУ Епіфаній.

 

Як повідомляла УМ, Вселенський патріарх Варфоломій вважає, що у православ'ї немає розколу. Водночас він не збирається робити "ні кроку назад" щодо української теми

 

15 грудня 2020 року ПЦУ відзначила другу річницю свого створення.

 

Станом на грудень 2020 року Православну церкву України визнали 4 помісні церкви: Православна церква Еллади, Православна церква Кіпру, Олександрійський та Константинопольський патріарх.Її предстоятель митрополит Епіфаній отримав Томос про автокефалію 6 січня 2019 року.

 

Офіційне визнання ПЦУ можна порівняти із визнанням однієї держави іншою, оскільки цей процес – тривалий.

 

Голова УПЦ КП Філарет спершу виступав активно за створення ПЦУ. Проте невдовзі після створення церкви Філарет раптово не погодився з уставами ПЦУ та звинуватив митрополита Епіфанія у порушенні домовленостей.

 

У грудні 2019 року Філарет заявив, що Епіфаній підпорядкувався Константинопольському патріарху, нібито розділивши єдину велику церкву – зокрема, Київський патріархат.

 

 

Сам Епіфаній вважає, що за спиною Філарета стоять проросійські сили, а він цього, можливо, не усвідомлює. Таким чином Кремль використовує Філарета у боротьбі проти незалежної української церкви.