Дистанційне навчання: українці скаржаться на мову викладання

22:34, 25.11.2020
Дистанційне навчання: українці скаржаться на мову викладання

Під час уроків онлайн вчителі часто не використовують державну мову.

Українці почали значно частіше скаржитися на мову викладання після переходу окремих навчальних закладів на дистанційне навчання під час карантину в Україні.

 

Скаргу на мову вчителів подають учні та їхні батьки.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує мовний омбудсмен Тарас Кремінь у Facebook  в середу.

 

"До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови почала надходити значно більша кількість скарг щодо порушень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" в частині застосування державної мови в освітньому процесі. На жаль, із переходом більшості навчальних закладів на дистанційну форму навчання, кількість таких випадків і форм самих порушень вражає", - повідомив пан Кремінь.

 

На його думку, така ситуація пов'язана як із відсутністю контролю за виконанням навантаження працівниками і адміністраціями закладів освіти, так і свідомим ігноруванням мовного законодавства.

 

 

 

Мовний омбудсмен нагадав, що відповідно до статті 21 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мовою освітнього процесу на всіх рівнях є державна мова, тобто українська.

 

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови закликає усіх українців: «У разі порушення ваших прав чи прав ваших дітей на навчання державною мовою вихователями, вчителями, викладачами чи іншими педагогічними, науково-педагогічними, соціальними працівниками, просимо фіксувати такі порушення, в тому числі, за допомогою фото-, відео-, аудіо засобів та надсилати скарги як до адміністрації закладів освіти чи соціальної сфери, так і до Уповноваженого із захисту державної мови».

 

Як повідомляла "УМ",з університету "Дніпровська політехніка" звільнився викладач кафедри філософії, який відмовився на прохання студентів викладати державною українською мовою.
 
 
Раніше Тарас Кремінь повідомляв, що у Києві на уроках чимало вчителів досить часто використовують російську мову замість української.