У Харкові пікетували суд через можливе перейменування проспекту Григоренка на честь Жукова

21:24, 16.11.2020
У Харкові пікетували суд через можливе перейменування проспекту Григоренка на честь Жукова

Активісти Харкова вимагали не повертати проспекту маршала Григоренка імені маршала Жукова.

Близько тридцяти громадських активістів протестували проти ймовірного повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова під будівлею Другого апеляційного адміністративного суду у Харкові в понеділок.

 

Як передає Україна молода, про це інформує Укрінформ.

 

Активісти тримали у руках прапори України, червоно-чорні стяги та плакати: "Ні комунізації Харкова!", "Жуков - маршал смерті", "Харків - без Жукова" тощо.

 

"Пікет зібрався, бо люди - проти наміру міської влади повернути проспекту імені Петра Григоренка ім'я Георгія Жукова. До того ж, є закон, який регулює процес перейменування та забороняє називати об’єкти топоніміки іменами людей, які обіймали керівні посади в органах радянської влади або ж компартії, що безпосередньо стосується і Жукова", - зазначила організатор пікету, очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова.

 

За її словами, це вже четверте слухання справи. Втім, і воно було перенесено на 14 грудня, оскільки до суду не з'явився представник Харківської міської ради.

 

 

Нагадаємо, проспект позбувся імені радянського маршала Георгія Жукова у рамках декомунізації у 2016 році. 19 червня 2019 року Харківська міська рада проголосувала за повернення проспекту імені Петра Григоренка імені маршала Жукова.

 

Тоді ж Український інститут національної пам'яті (УІНП) звернувся до прокуратури із заявою про відповідальність голови Харківської міськради Геннадія Кернеса.

 

18 червня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд за позовом ВО “Свобода” скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка у проспект Жукова. Тоді ж представник міськради заявив, що буде оскаржувати це рішення в апеляційному суді.