Під Кабміном пікетують проти ЗНО без української літератури

15:34, 09.11.2020
Під Кабміном пікетують проти ЗНО без української літератури

Активісти тримають плакати з написами: «Укрліт -це світогляд», «Геть граблі від укрліт!», «Геть Шкарлета!» і «Не чіпай укрліт!».

Під Кабінетом Міністрів проходить мітинг проти вилучення предмету "українська література" із ЗНО.


Як передає УМ, організаторами акції є Національна спілка письменників, ГС «Музичний батальйон» і Правий Сектор.

 

Активісти тримають плакати з написами: «Укрліт -це світогляд», «Геть граблі від укрліт!», «Геть Шкарлета!» і «Не чіпай укрліт!».

 

 

На думку учасників акції, вилучення предмету «українська література» з обов’язкового ЗНО — це послаблення формування спільних світоглядних позицій в українців і, як наслідок, послаблення державотворчих процесів в Україні.

 

 

Активісти вимагають відставки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і повернення української літератури в обов’язкове ЗНО.

 

Як зазначають організатори заходу, одним з інструментів плекання українського світогляду в громадян є вивчення української літератури. "Предмет української літератури в школі – це не просто читання книжок, це формування спільного погляду на минуле, це аналіз причинно-наслідкових зв’язків, це формування спільного погляду на майбутнє", – додали вони.

 

"9 листопада 2020 року в День української мови і писемності закликаємо всіх небайдужих вийти з протестами у Києві під стіни Кабміну, а в інших містах і селищах – до обласних та районних державних адміністрацій одночасно о 12.00 по всій Україні. Наші вимоги: відставка міністра освіти і науки Шкарлета та повернення української літератури в обов’язкове ЗНО",- заявили організатори пікету.


Зокрема, вже вийшли на пікет поети, письменники, артисти і музиканти. Перед присутніми також виступила відома українська актриса Римма Зюбіна та письменниця Лариса Ніцой.

 

 

"Чого найбільше боїться Путін від українців? Світоглядної єдності. Він боїться спільного бачення українцями фундаментальних засадничих державотворчих питань та спільного бачення нами нашого минулого і майбутнього. Тому Путін руйнує і впливає на все в Україні, що може об’єднати українців у спільному баченні", - додають організатори.

 


 

 

Як повідомляла УМ, 14 вересня 2020 року Український центр оцінювання якості освіти запропонував виключити складання обов’язкового комплексного зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури для більшості спеціальностей. Натомість пропонується залишити обов’язковим ЗНО лише з української мови, а комплексний тест з української мови та літератури зробити необхідним тільки для вступу на спеціальності «з підвищеними вимогами до гуманітарних знань».

 

На думку Міністерства освіти, запровадження на ЗНО двох окремих тестувань — з української мови та літератури та тільки з української мови — має на меті більш глибоку оцінку знань тих, хто вступатиме у виші на гуманітарні спеціальності.

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оприлюднив звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а натомість розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: «гуманітарні» чи «технічні».