ПЦУ є єдиною канонічною православною церквою в Україні - Варфоломій

11:22, 02.11.2020
ПЦУ є єдиною канонічною православною церквою в Україні - Варфоломій

Очільник УПЦ (МП) Онуфрій уже не розглядається як канонічний митрополит Київський

Вселенський патріархат заявив, що усі ієрархи УПЦ (МП) після створення ПЦУ мають статус таким, що просто живуть на території України, але вони не мають права служити на канонічній території Православної церкви України.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Сerkvarium.  



Видання опублікувало відповідь, надану йому Вселенським патріархом щодо статусу єпископів УПЦ (МП) в Україні.

 

У відповіді йдеться, що «нова автокефальна церква України (ПЦУ – ред.) є єдиною канонічною Православною Церквою на території Української Держави, та Блаженніший Митрополит Київський та всієї України має бути визнаний її канонічним Предстоятелем. Відповідно до канонічного принципу територіальності, який є невід’ємним і постійним фактом православної еклезіології, жодна Церква не може бути присутньою в межах юрисдикції Церкви України».

 

Але, зазначив Вселенський патріарх, «в дусі пастирської чуйності, ми тимчасово терпимо існування українських ієрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні».

 

Так само очільник УПЦ (МП) Онуфрій уже не розглядається як канонічний митрополит Київський, «але як ієрарх, що проживає в Києві».

 

Як повідомляла УМ, у січні Епіфаній анонсував, що наступного року ще 4 помісні православні церкви можуть визнати автокефалію ПЦУ.

 

Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.

 

Кіпрська церква визнала ПЦУ та Епіфанія

 
Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але численні парафії переходять до ПЦУ.