Хасиди повністю залишили білорусько-український кордон

16:53, 18.09.2020
Хасиди повністю залишили білорусько-український кордон

Хасиди повністю звільнили територію ПП "Нові Яриловичі".

Хасиди, які перебували у пункті пропуску "Нові Яриловичі", 18 вересня почали поступово залишати кордон. Вже після обіду усі паломники розійшлися.

 

Заступник глави МВС України Антон Геращенко повідомив, що станом на 16:00 хасиди повністю звільнили територію ПП "Нові Яриловичі".

 

Як інформує УМ, про це Геращенко написав на своїй сторінці у фейсбуці.

 

Заступник міністра МВС зауважив, що пункт пропуску вже незабаром відновить свою роботу.

 

"Дякую співробітникам прикордонної служби за вашу роботу із захисту державного кордону. Попри значний психологічний тиск, ви виконали свій борг", - зазначив він.

 

Пізніше Геращенко додав, що паломники-хасиди вирушили відзначати Рош га-Шана у Гомель, Пінськ та інші населені пункти Білорусі.

хасиди на кордоні

 

Зазначимо, що напередодні святкування єврейського Нового Року паломники намагалися потрапити в Україну і через інші пункти пропуску. Але це поодинокі випадки, тому після прибуття на лінію паспортного контролю вони отримували відмову у в'їзді та поверталися назад.

 

Ти часом Ізраїль підтримав рішення українського уряду закрити кордони для іноземців. Про це повідомив ізраїльський посол в Україні Джоел Ліон в інтерв'ю Lb.ua.

 

"Ми їм говоримо, що вони повинні повернутися до Білорусі, а звідти – додому в Ізраїль, тому що в Україну в'їжджати не можна", - сказав посол.

 

Зазначимо, прибуття великої кількості хасидів розпочалось після обіду 14 вересня. З представниками паломників зустрівся навіть голова ДПСУ Сергій Дейнеко. Він і розповідав про закриття кордонів для іноземців.

 

"Кожна держава має свої закони, і обов’язок кожного громадянина, як України, так і іноземців, дотримуватися цих законів. Наголошую на недопущенні порушення кордону, адже за це кожен нестиме відповідальність", - заявив Дейнеко.

 

Як повідомляла УМ,  4 хасидів, які перебувають у пункті пропуску "Нові Яриловичі" на кордоні з Білоруссю, виявили коронавірус. Проте хворі відмовились від госпіталізації.

 

Нагадаємо, щороку восени тисячі хасидів прибувають в Умань на традиційне святкування Рош га-Шана – єврейського Нового Року. В Умані похований раббі Нахман, який є зачинателем брацлавського хасидизму. Хасиди вірять: якщо провести час Рош га-Шана біля могили раббі, новий рік подарує багато щастя.


Однак через пандемію коронавірусу уряд заборонив в'їзд іноземців на територію України до 29 вересня 2020 року.


Влада України та Ізраїлю у спільному зверненні закликала хасидів цьогоріч відмовитися від паломництва в Умань. Попри обмеження та заборони, в Україну вже прибули понад 500 хасидів.