Нові Яриловичі закрито через наплив хасидів

19:31, 16.09.2020
Нові Яриловичі закрито через наплив хасидів

Паломники-хасиди намагаються в’їхати в Україну, попри заборону. (Фото Дерприкордонслужби України)

Кабмін України прийняв рішення закрити пункт пропуску «Нові Яриловичі» на Чернігівщині, на кордоні з Білоруссю, через який паломники-хасиди намагаються в’їхати в Україну, попри заборону.

 

Як повідомляє «Україна молода», таке рішення ухвалив уряд на засіданні у середу.

 

"Кабінет Міністрів України підтримав закриття пункту пропуску на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області "Нові Яриловичі". Такі обмежувальні заходи впроваджені через поширення коронавірусної хвороби. Нагадаємо, наразі там перебувають паломники-хасиди, які не полишають спроб потрапити в Україну", - йдеться у повідомленні МВС України.

 

У сво чергу, в Офісі президента України закликали «де-факто чинну владу Білорусі припинити створювати додаткову напругу на державному кордоні й не поширювати хибних заяв для паломників-хасидів».

 

Станом на 16 вересня до двох тисяч паломників-хасидів перебувають на кордоні між Республікою Білорусь та Україною. Більшість із них прибули з Ізраїлю, довірившись чуткам про те, що український кордон з Білоруссю нібито відкритий.

 

На Банковій наголосили, що влада Білорусі деякими своїми непродуманими заявами умисно чи неумисно підігріває ці чутки. І нагадують, що Україна була змушена ухвалити рішення про закриття державного кордону для іноземців через суттєве погіршення ситуації з поширенням COVID-19.

 

«Так само як навесні ми змушені були обмежувати участь людей у святкуванні Великодня, зараз пояснюємо, що й масове святкування Рош га-Шана за участі тисяч паломників у місті Умані Черкаської області України, на жаль, неможливе», - пояснили в ОП.

 

Як повідомляла «УМ», 14 вересня півтори тисячі хасидів намагалися потрапити в Україну з Білорусі. На кордон прибув навіть голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

 

Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, доручив уряду зв'язатися з Україною і домовитися про надання зеленого коридору для хасидів аж до Умані.