Тисячі хасидів рвуться в Умань з Білорусі, залучені нацгвардія та авіація

09:40, 16.09.2020
Тисячі хасидів рвуться в Умань з Білорусі, залучені нацгвардія та авіація

Наразі Україна не має наміру пропускати паломників.

Близько тисячі хасидів застрягли цими днями на білорусько-українському кордоні між пунктами пропуску "Нова Гута" та "Нові Яриловичі". Ще сотні - в Іванівському районі. Хасиди запевняють, що стоятимуть до кінця. Помремо, кажуть, але прийдемо до Умані до нашого цадика.

 

Як інформує УМ, про це пише TUT.BY.

 

Перші хасиди на білорусько-українському кордоні з'явилися 14 вересня після третьої години дня.

 

У вівторок зранку майже 700 людей були на нейтральній зоні біля українського пункту пропуску в Чернігівській області. Під вечір 15 вересня прикордонники повідомили про прибуття людей до кордону і на Волині.

 

Дехто з них вже намагається прорватись поза пунктами пропуску, є інформація про затриманого.

 

МЗС України звернулось до Білорусі з проханням не пропускати іноземних громадян, яким Київ заборонив в'їзд.

 

Натомість ввечері речниця президента Білорусі Олександра Лукашенка Наталя Ейсмонт заявила, що Мінськ пропонує возити хасидів "зеленим коридором" прямо до Умані і назад в аеропорт.

Танці, некошерна їжа від військових і конфлікти з далекобійниками: близько тисячі хасидів застрягли на кордоні України з Білоруссю 02

 

Паломники-хасиди намагаються потрапити в Україну через кордон з Білоруссю попри заборону на в'їзд для іноземців, яку Київ запровадив ще у кінці серпня.

 

Україна їх не пускає і просить повертатись до Білорусі.

 

Традиційно в цей час десятки тисяч хасидів прибували на паломництво в Умань для святкування юдейського Нового року Рош га-Шана. Цього року святкування має відбутись 19 вересня.

Проте через пандемію та карантин, Україна заборонила в'їзд іноземцям та намагається обмежити масовість заходів в Умані. Частково це було зроблено на прохання Ізраїлю.

 

"Окрім Чернігівської області, співробітники державної прикордонної служби спостерігають спроби груп іноземних громадян потрапити на територію нашої держави навпроти пункту пропуску "Дольськ", що у Волинській області", - повідомили у ДПСУ.

 

Раніше прикордонники повністю припинили роботу пункту пропуску у Чернігівській області, адже сотні людей просто заблокували територію на в'їзді до нього.

 

Люди розкладають намети і не мають наміру повертатись до Білорусі.

 

Прикордонники мобілізують резерви для дотримання порядку. Допомогу надають Нацгвардія та поліція.

хасиди

АВТОР ФОТО,ДПСУ

 

Також залучили один вертоліт Мі-8 та два гелікоптера H-125, а також літак DA-40. Працюють безпілотні комплекси для моніторингу кордону.

Танці, некошерна їжа від військових і конфлікти з далекобійниками: близько тисячі хасидів застрягли на кордоні України з Білоруссю 03

 

"Прогнозуємо прибуття до лінії кордону в Чернігівській області до тисячі осіб, Житомирській - до 700, Волинській - до 1,5 тисячі осіб. Очікуємо прибуття до міста Мінська трьох чартерів - близько 600 іноземців", - повідомив керівник ДПСУ Сергій Дейнеко, який доповідав про ситуацію президенту Зеленському.

 

Наразі Україна не має наміру пропускати паломників.

 

Червоний Хрест привіз на кордон для паломників теплі ковдри, намети, воду і чай. Уже домовилися, що молочні підприємства доставлять йогурти і молоко - але з'ясувалося, що молочну продукцію хасиди не вживають.

Танці, некошерна їжа від військових і конфлікти з далекобійниками: близько тисячі хасидів застрягли на кордоні України з Білоруссю 08

Військові розгорнули на кордоні польову кухню. У перловку, кажуть, спеціально додали курячу тушонку замість яловичої чи свинячої. Але хасиди від такої їжі відмовилися - сказали, що вона готувалася не на кошерній кухні, і таке вони не їстимуть.

Танці, некошерна їжа від військових і конфлікти з далекобійниками: близько тисячі хасидів застрягли на кордоні України з Білоруссю 09

 
 

Відомо про щонайменше одного паломника, який намагався прорватись через кордон повз пункт пропуску. Громадянина Ізраїлю 1978 року народження оштрафували та на п'ять років заборонили в'їзд в Україну. Його вже повернули до Білорусі.

 

Україна налагоджує співпрацю з рабинами єврейських релігійних організацій, які забезпечують водою й кошерною їжею прибулих хасидів, що перебувають у нейтральній зоні.

 

Багато гуманітарних організацій також почали допомагати хасидам.

 

Білоруська сторона продовжує пропускати паломників і повідомляє, що залучає Червоний хрест для допомоги тим, хто застряг.

 

МЗС України нагадало, що Київ пускає тільки окремі категорії іноземців. І попросило Білорусь не пускати тих, хто не потрапляє у перелік винятків.

 

Ще сотні хасидів уже в Умані. Влада звітує, що залучає поліцію та майже сотню працівників ДСНС, щоб забезпечити безпечне відзначення свята з дотриманням карантинних заходів.

 

Як повідомляла «УМ», 10 вересня група хасидів знесла частину загорожі біля могили цадика Нахмана в Умані, яка була встановлена для запобігання розповсюдженню коронавірусу.

 

За даними МВС, наразі до Умані прибуло близько 3 тисяч хасидів.