Скалічені курсантки академії відмовилися від компенсації майора

21:34, 11.09.2020
Скалічені курсантки академії відмовилися від компенсації майора

Курсантки Української військово-медичної академії Олександра Гуй, Тетяна Ніколаєва та Галина Николин. (Фото Апостроф)

Курсантки Української військово-медичної академії Олександра Гуй, Тетяна Ніколаєва та Галина Николин, які були скалічені п’яним майором Володимиром Холодним 25 серпня, відмовилися від грошової компенсації від кривдника.

 

І це при тому, що троє 23-річних дівчат зазнали каліцтв внаслідок наїзду майора на авто: двом ампутували по одній нозі (одна з дівчат може втратити обидві ноги), у третьої переламані обидві нижні кінцівки.

 

Як інформує «Україна молода», заяву про відмову від компенсацій дівчата зробили під час брифінгу на території Головного військового клінічного госпіталю, де проходять лікування, у п’ятницю.

 

Зокрема, Олександра Гуй розповіла, що з нею від імені Холодного зв'язувався його адвокат з пропозицією про грошову компенсацію.

 

"Ми відмовилися від його компенсації. В нього самого онкохвора дружина і дитина. Його родина не повинна страждати через його дії", - заявила Олександра.

 

І додала: «Плюс у мене зняли некроз, а як воно буде заживати, ніхто не знає. Плюс у мене поламані кістки. Апарат стоїть зовнішньої фіксації. Його також треба буде знімати, ставити пластину, накладати шкіру. Ще багато всього. Та все буде добре».

 

 

Тоді як інша курсантка Тетяна Ніколаєва зазначила, що майор скалічив їх на все життя, а також скалічив своїх дітей своїми діями.

 

«Я розумію, що все буде добре, тому що «а як інакше?». Вже сталося і сталося. Вороття вже назад немає. Будемо людьми нового покоління - будемо кіборгами. Ось і все», - каже дівчина.

 

Постраждалі дівчата також розповіли про проведення розслідування наїзду на них працівниками правоохоронних органів і заявили, що слідчий на ім'я Олександр ще жодного разу не прийшов до них відбирати свідчення.

 

Зокрема, курсантка Галина Николин зазначила: «Діями прокурора задоволена, але я не задоволена діями слідчого. Слідчий телефонував, сказав - "я слідчий Олександр", і ні разу не прийшов, щоб взяти свідчення. Я розумію, що у людини є інша робота, і не тільки є наша справа, але… Тобто слідчого ми взагалі не бачили».

 

За її словами, була проведена транспортна експертиза. І було встановлено, що транспортний засіб — справний.

 

Тетяна Ніколаєва додає, що наїзд стався у присутності 20 курсантів. Вони також прийшли за формою і стояли на сходах у черзі і все це бачили.

 

Дівчата досі перебувають на лікуванні у Головному військовому клінічному госпіталі. Всі вони мають намір залишитись у військовій медицині, на це їх надихають лікарі, які знаходяться поруч з ними.

 

Як повідомляла «УМ», 25 серпня на території військової частини на вулиці Зоологічній в Києві на курсанток наїхав майор ЗСУ Володимир Холодний, який нещодавно приступив до виконання своїх обов'язків у цій частині. За кермо авто Toyota Prius чоловік сів нетверезим.

 

Потерпілі дівчата — випускниці цивільних медичних вишів, їм по 23-24 роки. Дівчат госпіталізували в тяжкому стані з переломами кінцівок. Двом із них довелось пережити ампутацію ніг.