Уряд Шмигаля не планує підвищувати зарплату освітянам

12:01, 09.09.2020
Уряд Шмигаля не планує підвищувати зарплату освітянам

Освітяни навчатимуть учнів і студентів за ті ж самі гроші, тобто за "старими" посадовими окладами.

Поступове підвищення найнижчого посадового окладу освітянам до рівня чотирьох прожиткових мінімумів поки не діятиме, як це планувалося ще урядом Гройсмана у липні минулого року, наразі відкладене урядом Шмигаля у «довгу шухляду».

 

Причина: не вистачає коштів.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує пресслужба Міністерства освіти і науки.

 

У відомстві зазначають, що призупинили дію постанови, яка передбачала поступове збільшення зарплат освітянам до 2023 року, оскільки у місцевих бюджетах наразі на це немає грошей. Відтак, відповідна урядова постанова не діятиме до кінця року.

 

У МОН переконують, що зацікавлені у введенні в дію саме цієї постанови, оскільки нею виконуються не лише норми законодавства, а й підвищуються соціальні стандарти та гарантії держави, спрямовані на зростання рівня життя освітян.

 

В Міносвіти наголошують, що проблему потрібно негайно вирішити. Тому вже попросили уряд передбачити у держбюджеті на 2021 рік необхідні кошти.

 

«Оскільки при формуванні бюджету галузі розмір оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників має дуже важливе значення», — йдеться у повідомленні.

 

За попередніми розрахунками фахівців МОН, впровадження програми у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 млрд грн (державний бюджет — близько 39 млрд грн, місцеві бюджети — близько 11 млрд грн).

 

Зауважимо, що поступово підвищувати найнижчий посадовий оклад (до 2023 року) освітянам до рівня 4 прожиткових мінімумів уряд Володимира Гройсмана вирішив у липні 2019 року, за півтора місяці до приходу до влади уряду Гончарука.  

 

Нова система оплати праці передбачала, що 2020 року оклад становитиме 2,5 прожиткових мінімумів, 2021-го буде на рівні 3 прожиткових мінімумів, 2022-го – 3,5, а з січня 2023 року – 4 прожиткових мінімуми. При цьому розмір виплат для кожної наступної категорії педпрацівників зростатиме на 10%, порівнюючи з попередньою.

 

Як писала УМ, ексміністр освіти Ганна Новосад обурена тим фактом, що на систему освіти виділено 00,00 грн з фонду протидії COVID-19, тоді як під час створення цього фонду навесні 2020 року у системи освіти забрали 5 млрд гривень.

 

Освітні експерти просить уряд виділити державну цільову освітню субвенцію на зарплати педагогам. Джерелом освітньої субвенції вони пропонують фонд "COVID-19", адже саме до нього з бюджету МОН забрали понад 4,9 мільярда гривень, а повернули лише 52 мільйони, які довелося повернути учням за скасоване пробне ЗНО.

 

Утім, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.

 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив журналістам, що гроші з фонду COVID-19 перевели на будівництво доріг, тому що "гроші мають працювати".