Київські школярі розпочинатимуть уроки з виконання гімну

14:22, 31.07.2020
Київські школярі розпочинатимуть уроки з виконання гімну

Гімн виконуватимуть не лише учні, але й вчителі.

Київ ухвалив рішення про виконання гімну України перед початком уроків у школах. Депутати ухвалили це рішення увечері 30 липня. Рішення про обов’язкове виконання державного гімну у столичних школах підтримали 63 депутата, не голосували – 19.

 

Згідно із положенням, у закладах загальної середньої освіти гімн виконуватимуть не лише учні, але й вчителі.

 

Як інформує УМ, автори законопроекту вважають, що це сприятиме вихованню патріотизму серед дітей.

 

Така практика існує у школах Туреччини, Казахстану, Китаю та багатьох регіонах Російської Федерації. У деяких школах України день також починають із гімну.

 

Ініціаторами рішення є депутати ВО «Свободи» Олег Бондарчук, Юрій Сиротюк та Ігор Мірошниченко. Зокрема, Олег Бондарчук на своїй сторінці у Facebook зазначив, що це рішення «буде сприяти вихованню патріотизму серед підростаючого покоління».

 

"Це буде сприяти вихованню патріотизму серед підростаючого покоління”, – підкреслив Олег Бондарчук у Фейсбук.

 

На сайті Київської міськради повідомляється, що перед цим проект рішення "Про започаткування обов'язкового виконання учнями, вихованцями, педагогічними працівниками у закладах загальної середньої освіти Державного Гімну України" розглядали члени постійної комісії Київської міської ради з питань освіти, науки, сім'ї, молоді та спорту 23 липня

 

Тоді ініціативу також підтримали (одностайно), але внесли певні правки.

 

Зокрема, вирішили виконувати український славень в закладах загальної середньої освіти усіх типів та форм власності (тому змінили назву проекту), а також уточнили, що співати державний гімн потрібно на початку кожного дня і під час проведення урочистих заходів "за участю здобувачів освіти (учнів) і педагогічних працівників"

 

Додамо, що у Туреччині і Китаї школярі не лише співають гімн перед початком уроків, але й підіймають державний прапор. У США та Японії також заведено в деяких школах та дитячих садках піднімати державний прапор, проте виконання гімну не є обов'язковим.

 

Нагадаємо, ще у 2016 році Кабінет міністрів затвердив введення обов'язкового виконання гімну учнями і вчителями шкіл під час підняття державного прапора на початку і в кінці кожного навчального року, а також під час інших урочистих заходів.