Рош-аш-Шана в Умані провести неможливо через пандемію коронавірусу

14:26, 14.07.2020
Рош-аш-Шана в Умані провести неможливо через пандемію коронавірусу

Хасиди традиційно приїжджали до Умані у вересні щороку, але цього року їм це не вдасться.

Урядовці і міська влада Умані вирішили, що варто скасувати святкування єврейського Нового року - Рош-аш-Шана заради якого десятків тисяч паломників-хасидів прибувають до міста Умань Черкаської області щороку восени.

 

Головні причини: високі показники поширення коронавірусу в Ізраїлі та карантин в Україні.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це поінформував мер Умані Олександр Цебрій у вівторок.

 

За його словами, таке рішення ухвалили учасники міжвідомчої наради в МЗС, яка відбулася ще 10 липня.

 

«Шановні уманчани! Наша спільна перемога! Результатом учасників міжвідомчої наради в приміщенні МЗС України стала спільна думка, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до міста Умань для проведення святкування у традиційному форматі є неможливим», - написав Олександр Цебрій у Facebook.

 

За його словами, рішення влади опирається на такі фактори:

 

- нинішня епідеміологічна ситуацію в Ізраїлі, що належить до країн "червоної зони" через показник захворювання на COVID-19;

 

- заборона проведення масових заходів в Україні;

 

- навантаження на українські медичні заклади;

 

- необхідність створення значної кількості місць для обсервації та забезпечення безпеки життя та здоров‘я як громадян України, так й іноземців;

 

- складнощі з контролем правоохоронними органами за дотриманням паломниками режиму самоізоляції.

 

На нараді було зазначено, що в результаті низки переговорів та зустрічей між посадовцями обох країн, ізраїльська сторона з розумінням сприйняла скасування міжнародного паломництва до Умані цього року.

 

«Щодо спроби заполітизувати питання цьогорічного приїзду хасидів до Умані, зокрема, карантинні обмеження подаються деякими організаціями як приклад «антисемітизму» - існує нагальна необхідність вироблення узгодженої державної позиції та відповідного рішення щодо організації цьогорічного відзначення Рош-аш-Шана іудейською громадою», - цитує мер Умані урядовий документ за підсумками наради в МЗС.

 

Нагадаємо, Рош-аш-Шана — свято початку нового року для усіх, хто сповідує юдаїзм. Зазвичай відзначають наприкінці вересня – початку жовтня.

 

На це свято хасиди збираються в Умані, бо тут знаходиться могила їхнього духовного лідера — цадика Нахмана.