Фемініцид: українка Ірина Маляренко вшанована у Неаполі червоною лавкою пам’яті

20:51, 27.06.2020
Фемініцид: українка Ірина Маляренко вшанована у Неаполі червоною лавкою пам’яті

Лавка кольору крові (La Panchina Rossa) Ірини Маляренко у лікарні Пеллегріні (Pellegrini) в Неаполі.

Українка Ірина Маляренко, яка померла від побоїв у Неаполі в ніч на 1 березня 2020 року, була визнана жертвою фемініциду – вбивства жінок через їхню стать.

 

Відтак, Неаполь присвятив червону лавку пам’яті Ірині Маляренко.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомила ректорка Української газети в Італії Маріанна Сороневич.

 

«Ірині було лише 39 років. Вона є мамою для трьох діток 15, 13, 7 років, з якими жила на вулиці Де Гаспері в історичному центрі Неаполя. Її госпіталізували 18 лютого із внутрішньою кровотечею, спричиненою побоями, які значно пошкодили її печінку та селезінку. Жінка була при свідомості і звинуватила у скоєному чоловіка, із яким жила», - написала Маріанна Сороневич у Facebook.

 

За її словами, після 10 днів агонії Ірина померла, з 29 на 1 березня 2020, через значні пошкодження внутрішніх органів.

 

Її визнано жертвою фемініциду– гендерно обумовленого вбивства, коли жертву вбивають лише тому, що вона жінка.

 

Ірина померла у лікарні Пеллегріні (Pellegrini), тому адміністрація ASL Napoli1 Centro вирішила встановити червону лавку саме там.

 

«Лавки кольору крові (“La Panchina Rossa”), присвячують в Італії жінкам, які стали жертвами насильства. Вони символізують порожнечу, яку залишає жінка, що померла від фемініциду. Їх встановлюють у громадських місцях, щоб привернути увагу суспільства до цього злочину», - наголошує пані Сороневич.

 

Лавку було інавгуровано в п'ятницю, 26 червня, о 10-й годині ранку, в присутності директора Asl Napoli 1 Ciro Verdoliva, матері та дочок Ірини, члена регіональної ради з комісії з охорони здоров’я Франческо Еміліо Борреллі, який з самого початку був близьким та підтримував сім'ю.

 

«Якщо вам доведеться бути в лікарні Пеллегріні в Неаполі, за адресою Via Portamedina alla Pignasecca, 41, 80134 Napoli NA, зупиніться коло цієї лавки та згадайте Ірину», – зазначила Сороневич.