Патріарх Кирило «сердечно привітав» росіян зі скорботним днем 22 червня

22:19, 22.06.2020
Патріарх Кирило «сердечно привітав» росіян зі скорботним днем 22 червня

Російський патріарх Кирило поруч із президентом Путіним і міністром оборони Сергієм Шойгу в храмі Збройних сил Росії.

Патріарх Російської православної церкви Кирило знову опинився в центрі скандалу. Зокрема, очільник РПЦ примудрився привітати росіян із роковинами нападу нацистської Німеччини на СРСР 79 років тому – 22 червня 1941 року.

 

Як передає «Україна молода» з посиланням на російські ЗМІ, сталося це під час відвідування президентом Росії Володимиром Путіним нещодавно відкритого неподалік Москви головного храму Міністерства оборони Росії в понеділок.

 

Супроводжуючи Путіна у храмі патріарх РПЦ Кирило виступив перед вишикуваними лавами російських військових і на завершення промови заявив: «Зі знаменним, скорботним, але одночасно урочистим днем усіх вас сердечно вітаю!».

 

Слова Кирила викликали обурливі реакції в соціальних мережах: багато хто висловив здивування в зв’язку з «привітанням» із днем нападу Німеччини.

 

22 червня 1941 року нацистська Німеччина, всупереч союзницьким відносинам зі сталінським Радянським Союзом, напала на СРСР. Німецько-радянська війна стала одним зі значних епізодів Другої світової війни. В СРСР її називали, а тепер далі називають і в нинішній Росії «Великою Вітчизняною війною».

 

Нині у Росії 22 червня вшановують, як пам’ятний день – День пам’яті і скорботи.

 

Також цей день вшановують і в низці інших пострадянських держав, зокрема, в Україні як День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

 

Для України Друга світова війна почалася у вересні 1939 року, коли Радянський Союз, діючи відповідно до пакту Молотова-Рібентропа, спільно з нацистською Німеччиною здійснив поділ Польщі, захопивши й окупувавши західні українські території, які на той час належали Польщі.

 

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що його не запрошували на парад Перемоги до Москви.