Звільнення Маріуполя: шість років потому, фото

16:22, 13.06.2020
Звільнення Маріуполя: шість років потому, фото

Звільнення міста Маріуполь є однією з найбільш значних та важливих перемог українських військових над проросійськими терористами шість років тому, 13 червня 2014 року.

 

Саме цього дня близько п’ятої години ранку бійці «Азову» разом з бійцями батальйону «Дніпро», спецпідрозділу МВС та Національної гвардії України розпочали операцію зі звільнення півмільйонного міста Маріуполь на узбережжі Азовського моря.

 

Про це нагадує «Україна молода», а також українські посадовці, силовики, знаменитості, музичні гурти, які вітають маріупольців онлайн у цей день.

 

Нагадаємо, що на вшанування цієї дати в місті щорічно влаштовували фестиваль “Вільний Маріуполь” і військові паради. Однак цього року через епідемію коронавірусу масові гуляння скасовані.

 

«Маріуполь – це місто, яке мало для бойовиків неабияке значення. Тут і два величезні металургійні комбінати, і машинобудівне підприємство, і, що найбільше цікавило найманців – порт», - нагадують на сайті Нацгвардії МВС.

 

 Зауважимо, що з квітня 2014-го Маріупольська міська рада була захоплена сепаратистами, а 9 травня відбувся штурм будівлі міського управління міліції. Втрата контролю над одним із найбільших та стратегічно важливих міст Донбасу стала поштовхом до активних дій українського командування.

 

Вранці 13 червня почалася активна фаза спецоперації зі звільнення Маріуполя, яка проходила досить швидко. Азовці розпочали обстріл ворожих укріплених районів із ЗУ-23/2, яка була закріплена на імпровізованій броньованій вантажівці.

 

 

Після цього у протистояння вступили бійці, які мали завдання взяти під свій контроль штаб проросійських найманців. Українські захисники, які на той момент не мали ані достатньої кількості зброї та техніки, ані професійного військового вишколу, ліквідували ключові опорні точки ворога та відновили контроль над містом.

 

Відтоді 13 червня стало важливою датою як для містян, так і для всієї України.

 

Президент Володимир Зеленський привітав жителів Маріуполя з шостою річницею визволення від окупантів та запевнив, що зробить усе, аби повернути мир і синьо-жовтий прапор у кожне українське місто й селище на Донбасі та Криму.

 

“З Днем визволення, Маріуполь! Ми всі пишаємося тобою. Пишаємося нашими захисниками, пишаємося маріупольцями – працьовитими та мужніми людьми. Дякуємо всім, хто у 2014 році визволяв місто і приніс бажаний мир”, - підкреслив глава держави.

 

За його словами, цей день є наочним доказом, що коли українці об’єднані, для нас не існує нічого неможливого.

 

 

В Українському інституті національної пам’яті нагадують, що звільнення Маріуполя стало переломним моментом у ході російсько-української війни і завадило подальшій окупації України.

 

«Маріуполь як великий промисловий центр та портове місто відігравав особливу стратегічну роль в реалізації путінського проекту «Новоросія». Вихід до Азовського моря відкривав пряме морське сполучення з анексованим Кримом, а перспектива захоплення півдня Донецької, Запорізької та Херсонської областей відкривала шлях до Криму суходолом», - зауважують в УІНП.

 

Історики деталізують операцію зі звільнення міста: на світанку 13 червня розпочалася нова активна фаза штурму Маріуполя. Штаб-квартину бойовиків зачищала штурмові групи бійців «Азову». Також в операції зі звільнення Маріуполя брали участь дві роти батальйону «Дніпро-1», 1-ша бригада Національної гвардії та бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади.

 

Силам АТО протистояло до сотні бойовиків. За день до операції з Маріуполя втекла банда «Чечена», одного з лідерів терористів. За підсумком спецоперації було ліквідовано кілька терористів та затримано кілька десятків злочинців.

 

Після звільнення Маріуполя бійці «Азову» провели «Широкінську операцію». Завдяки цьому лінію фронту вдалося відсунути від мирного українського міста та убезпечити мешканців Маріуполя від постійних обстрілів російських найманців. Хоча певний час місто буде відчувати небезпеку прифронтової зони. Особливо – після 24 січня 2015 року, коли внаслідок обстрілу «градами» житлового мікрорайону «Східний» загинуло 30 людей і понад сто були поранені. Серед загиблих і поранених були діти.

 

 

Зараз Маріуполь живе своїм мирним життям, як і більшість українських міст. Минулого року він увійшов до шістки міст із найнижчим рівнем злочинності.

 

Уперше урочисто День звільнення Маріуполя від проросійських терористів було відзначено на державному рівні 13 червня 2016 року, на другу річницю звільнення.