Справа Шеремета: Кузьменко та Антоненка триматимуть під вартою до серпня

09:11, 26.05.2020
Справа Шеремета: Кузьменко та Антоненка триматимуть під вартою до серпня

Андрія Антоненка триматимуть під вартою до 23 липня.

 Юлії Кузьменко, яка є підозрюваною у вбивстві журналіста Павла Шеремета, суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

 

Відповідне рішення тухвалив суд.  

 

Суддя Віталій Писанець задовольнив клопотання сторони обвинувачення та продовжив арешт до 24 липня. 

 

Окрім того, раніше суд відмовив у відводі Писанця від розгляду клопотання прокуратури, про що просив захист Кузьменко. 

 

Аналогічне рішення суд ухвалив щодо іншого підозрюваного – Андрія Антоненка. Під вартою його триматимуть до 23 липня. 

 

Також Печерський суд Києва задовольнив клопотання прокурорів і змінив запобіжний захід Яні Дугарь, також підозрюваній у справі Шеремета.

 

За словами адвоката Віталія Коломійця, прокурори відмовилися брати участь і не прийшли на засідання по зміні запобіжного заходу, бо клопотання випало на суддю Новака

 

"Щойно прокурори відмовилися брати участь і не прийшли в засіданні по зміні запобіжного заходу Яні Дугарь, бо клопотання випало на суддю Новака. Чекають наступного розгляду, яке за дивним збігом "випадково" випало на суддю Писанець", - заявив адвокат Віталій Коломієць у Facebook.

 

Він зауважив, що кілька прокурорів, що ведуть справу Шеремета, присутні у Печерському суді.

 

Нагадаємо, суддя Роман Новак 24 січня змінив запобіжний захід Яні Дугарь на нічний домашній арешт

Водночас, в день засідання суду, активісти, ветерани АТО, рідні та близькі Яни Дугарь, Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко, яких звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета, провели акцію протесту під Офісом президента.
 
 
Зокрема, зіібралося близько сотні людей. Активісти поруч з входом розгорнули великий плакат “Free Kuzmenko”, “Free Riff”, люди періодично скандують “Де справедливість? Звільнити політв’язнів”, “Вимагаємо справедливості”.
 
 
Організатори акції зачитали вимоги захисників підозрюваних до президента Володимира Зеленського. Вони вимагають забезпечити дотримання норм Конституції і не допустити порушення принципу презумпції невинуватості. А також забезпечити право підозрюваних на справедливий суд.
 
 
Як повідомляла УМ, 21 травня усім трьом підозрюваним у вбивстві змінили підозри – тепер слідство називає організаторами злочину "невстановлених осіб".
 

А вже 22 травня поліція завершила розслідування щодо підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

 

У первісній редакції підозри Антоненку йшлося, що він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди предметом уваги громадськості... вирішив створити організовану групу, щоб у її складі вчинити вбивство журналіста та радіоведучого Павла Шеремета".



21 травня стало відомо, що текст підозри змінили, прибравши з нього згадку про ультранаціоналістичні ідеї та велич арійської раси. Окрім того, тепер слідчі вважають Антоненка не організатором, а простим виконавцем убивства, а Кузьменко, згідно з оновленим текстом підозри, тільки заклала вибухівку разом з Антоненком, але не приводила її в дію. Юрист Леонід Маслов (один із захисників Антоненка) припустив, що 22 травня розслідування буде завершено.