Трагедія в Новоселиці: стрілок був запальним відлюдьком – односельці

13:57, 24.05.2020
Трагедія в Новоселиці: стрілок був запальним відлюдьком – односельці

Анатолій Захаренко підтвердив у Корольовському райсуді Житомира, що знав багатьох своїх жертв не один рік.

Підозрюваний у вбивстві сімох людей Анатолій Захаренко, якому Корольовський райсуд Житомира обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, запам’ятався односельцям, як запальний відлюдько, що добре знався на зброї.

 

Журналістка «України молодої» поспілкувалася із деякими мешканцями села Новоселиця Попільнянського району Житомирщини, де сталася жахлива трагедія: орендар ставка застрелив сімох людей, серед яких були ветерани АТО, волонтери і контрактники Нацгвардії, які днями повернулися з фронту.

 

«Слава Богу, що цього Захаренка більше не буде в селі! Був дуже запальним і суворим, люди його побоювалися», - кажуть одні селяни, які не бажають називати своїх прізвищ..

 

Інші ж визнають, що орендар ставка попри свій непростий характер був хазяйновитим: узяв ставок в оренду, почистив, зарибив, побудував на березі бесідки для відпочивальників.

 

«Якби він був таким вже лютим, як про нього тепер розповідають, то односельці та й з інших сіл не замовляли б у нього бесідки на свята, там за гарної погоди завжди були люди – дні народження, хрестини святкували. Просто ніхто його добре не знав, бо він дружбу в селі ні з ким не водив, спілкувався з односельцями мало, хату збудував собі поблизу ставка, подалі від сільських, тому й кажуть, що він відлюдьком був», - зазначають інші односельці Захаренка.

 

І додають, що той був гарним мисливцем, знався на зброї. Щоправда порушував умови зберігання: за словами людей в попередньому шлюбі (стрілок нині одружений вдруге) сталася трагедія – діти гралися з його рушницею, внаслідок чого від пострілу загинула дитина…

 

       Анатолій Захаренко у суді був у бронежилеті і шоломі через побоювання розправи побратимів загиблих. 

 

Селяни також підтверджують, що Захаренко за кілька днів до трагедії «здав» ДБРівцям начальника Попільнянського відділку поліції, який нібито «був ще тим хабарником». «Цей поліцейський тут був на посаді лише кілька місяців, але вибудував свою мафію, підприємці місцеві стогнали від нього, а Анатолій не побоявся і заявив на нього», - кажуть мешканці райцентру Попільня.

 

Що призвело до кривавої бійні, яку влаштував для своїх гостей Захаренко, думки селян різняться. Одні вважають, що гості могли «наїхати» на орендаря через боротьбу з місцевою поліцією, інші ж довіряють чуткам, що орендаря ставка образили значно більше, ніж каже його дружина. Мовляв, словами про те, що «ми воювали, а ти своїх дітей від армії відмазав» (як стверджує дружина) там не обійшлося.

 

За словами селян, восьмий відпочивальник, який вижив у тій бійні, врятувався зовсім не тому, що змін втекти, а через те, що на той час просто відійшов «до вітру». Це його і врятувало.

 

До речі, під час засідання суду в суботу, слідчі заявили, що підозрюваний раніше притягувався до адміністративної відповідальності й фігурував у кримінальній справі.

 

Також відомо, що підозрюваний фігурує у справі проти поліцейського, який вимагав хабар за неперешкоджання у розведенні риби. Утім поліція області не пов’язує стрілянину та затримання біля ставку хабарника.

 

Під час судового засідання Захаренко сидів у скляному боксі в шоломі й бронежилеті. Такі заходи безпеки ухвалив конвой, оскільки є інформація, що ветерани АТО можуть помститися за вбитих побратимів.

 

Сторона обвинувачення наполягала на застосуванні до підозрюваного взяття під варту на 60 діб без можливості внесення застави. Натомість захист просив суд про цілодобовий домашній арешт.

 

«Застосувати до підозрюваного Захаренка Анатолія Петровича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 20 липня 2020 року до 3 год. 30 хв без визначення розміру застави», - зачитав ухвалу слідчий суддя Костянтин Шалота.

 

За словами судді, Захаренко розповів, що «здійснював заходи необхідної оборони» після того, як отримав вогнепальне поранення у праву руку від одного із загиблих. Він стверджував, що його життю загрожувала небезпека з боку семи загиблих осіб, які мали вогнепальну зброю.

 

До речі, на місці події правоохоронці вилучили 5 одиниць зареєстрованої на учасників інциденту зброї.

 

Підозрюваний додав, що декого з гостей знав багато років: когось з десяток років, когось – більше чи трохи менше.

 

Як повідомляла «УМ», частина загиблих були приятелями орендаря ставка, які неодноразово приїздили до нього порибалити.

 

За даними Нацгвардії, одним із загиблих є старший сержант Віталій Вульчин, який тільки-но повернувся з фронту і був застрелений уві сні, коли відпочивав на заслуженому відпочинку зі своїми друзями.