Антон Дробович не знає чи варто скасувати вихідний 9 травня

09:36, 09.05.2020
Антон Дробович не знає чи варто скасувати вихідний 9 травня

Антон Дробович вважає другорядним питання вихідного дня 9 травня з точки зору національної пам'яті. (Фото УІНП)

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович вважає, що в питанні скасування офіційного вихідного у День перемоги 9 травня важливий «принцип інформованої згоди».

 

Саме тому, не зайвим буде опитати громадян, дізнатися думки експертів.

 

Як передає «Україна молода», про це Антон Дробович сказав в інтерв’ю hromadske.

 

«До цього питання треба підійти з наукової точки зору. Провести опитування, спитати громадян, порадитись з експертами. Я не бачу ніякої необхідності прив’язувати вихідний до 9-го. Можна зробити 8-го, можна скасувати. З точки зору національної пам’яті, це питання другорядне», — зазначив пан Дробович.

 

Щодо «принципу інформованої згоди», на його думку, важливо запропонувати вибір українцям.

 

 

«Якщо щось хочуть зробити з тобою, з твоїм тілом, з твоїм майбутнім, тебе мають проінформувати та запропонувати вибір. Роль УІНП проінформувати громадян, зробити максимально доступним те, що було викривлено, спотворене, оббріхане раніше, і запропонувати визначатися», — переконаний Дробович.

 

Голова УІНП додав: «Якщо ми поважаємо громадян, у нас немає іншого виходу. Ми, як державний сервіс, тільки так можемо вчиняти».

 

 Як повідомляла «УМ», нардеп від фракції ОПЗЖ Нестор Шуфрич хоче скасувати заборону на так звану георгіївську стрічку, яка діє в Україні з 2017 року.

 

Водночас, 44% українців позитивно ставляться до визнання воїнів Української повстанської армії борцями на незалежність України.