Поминальні дні: поліція не пускатиме українців на кладовища

13:31, 25.04.2020
Поминальні дні: поліція не пускатиме українців на кладовища

(Фото Нацполіції)

Поминальні дні українці традиційно відзначають через тиждень після Великодня: Радониця, Гробки або Проводи відбуваються з неділі по вівторок, тобто з 26 по 28 квітня.

 

Утім, керівництво держави доручило заборонити відвідування кладовищ, місць окремих поховань у ці післявеликодні поминальні дні через поширення пандемії коронавірусу.

 

На кладовища пускатимуть лише у випадках здійснення поховань. А самі поминальні дні раніше були перенесені через карантин на Троїцьку поминальну суботу, 6 червня.

 

Як інформує «Україна молода», рішення про заборону відвідувати кладовища ухвалила державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Зокрема, головам обласних та Київської міської державної адміністрацій  за участю органів місцевого самоврядування доручено заборонити відвідування громадянами кладовищ, місць окремих поховань у традиційні післяпасхальні (післявеликодні) поминальні дні, крім випадків здійснення поховання померлого за умови дотримання протиепідемічних правил здійснення поховань.

 

Нацполіція нагадує, що постановою МОЗ від 21 квітня «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в поминальні дні», місцевій владі рекомендовано в місцях перебування масового скупчення людей закрити для відвідування кладовища.

 

Тому, «аби не допустити порушень під час поминальних днів, до несення служби буде залучено понад 22 тисячі поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії», додають у Нацполіції.

 

Правоохоронці стежитимуть за дотриманням карантину, зокрема, поблизу кладовищ будуть чергувати посилені патрулі.

 

«При цьому, основне завдання правоохоронців – це проведення роз’яснювальної роботи щодо заборони відвідувань місць поховань та необхідності дотримання всіх карантинних обмежень, адже ці заходи спрямовані на збереження здоров’я і життя людей», - йдеться у повідомленні.

 

Національна поліція закликає громадян дотрималися тимчасових обмежень і з розумінням поставитися до роботи правоохоронців.

 

 

Раніше Синод Православної церкви України переніс відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов на Троїцьку батьківську поминальну суботу — 6 червня 2020 року.

 

У Києві вже перенесли поминальні дні на червень, а всі цвинтарі міста цими вихідними будуть закриті.

 

Ще 23 квітня на Львівщині тимчасово заборонили відвідувати кладовища для поминання похованих.