Патріарх Кирило відмовився закривати храми РПЦ через коронавірус

09:25, 28.03.2020
Патріарх Кирило відмовився закривати храми РПЦ через коронавірус

Патріарх Кирило вважає, що коронавірус - це "милість Божа".

Храми Російської православної церкви, розташовані в Москві, не будуть закриті, попри пандемію коронавірусної інфекції.

 

Про це заявили в пресслужбі РПЦ після засідання робочої групи на чолі з патріархом Московським Кирилом.

 

Перед цим мер Москви Сергій Собянін закликав жителів міста «утриматися від відвідування релігійних об’єктів».

 

У РПЦ відзначили, що з розумінням ставляться до рекомендацій цивільної влади, але разом з тим наголосили, що «пастирський обов’язок духовенства буде в повному обсязі виконуватися щодо віруючих людей, які знаходять для себе за необхідне в нинішній важкий час прийти в храм для молитви про своїх близьких і про наш народ».

 

Минулих вихідних патріарх Кирило заявив, що пандемія – це «милість Божа», яка змусить віруючих покаятися та в рази примножить кількість прихожан храмів РПЦ.

 

За даними російських ЗМІ, при цьому патріарх особисто потурбувався про заходи безпеки: не виїжджає у багатолюдні храми, служить лише в алтарі і не виходить на кафедру посеред храму, забороняє цілувати собі руки, не цілує ікон, хрестів і священих  сосудів.

 

Тоді як Федерація єврейських общин Росії закрила усі синагоги в країні, у мечетях Москви припинено публічні намази, а бажаючі мусульмани моляться перед мечетями на вулиці, дотримуючись двометрової санітарної дистанції.

 

Зауважимо, що в період із 28 березня до 5 квітня, після оголошення Володимиром Путіним цих днів вихідними, влада в багатьох регіонах Росії тимчасово закриває всі непродовольчі магазини, салони краси, ресторани, кав’ярні та парки.

 

Заборона на роботу при цьому не стосується релігійних установ, громадянам лише рекомендовано не відвідувати їх.

 

Натомість влада Петербурга ще 26 березня заборонила «відвідування фізичними особами об’єктів релігійних організацій, за винятком служителів і релігійного персоналу». У РПЦ цю заборону поки не коментували.

 

Станом на вечір 27 березня в Росії виявлено 1036 носіїв коронавірусу в 56 регіонах країни (російська статистика враховує і випадки в анексованому Криму). З них – 703 випадки припадає лише на одну лише Москву.

 

Як повідомляла «УМ», ченці чоловічого Високо-Петровського монастиря вирішили проводити хресні ходи проти коронавірусу в центрі Москви щодня. Під час ходи ченці старанно моляться про позбавлення людства від коронавірусу і зберігають дистанцію з перехожими.

 

Священики РПЦ в Україні прочитали в небі молитву про порятунок від коронавірусу, облетівши гелікоптером місто Запоріжжя у п’ятницю.