У Києві продають підроблені спецквитки для проїзду за 100 гривень

18:35, 23.03.2020
У Києві продають підроблені спецквитки для проїзду за 100 гривень

КМДА видала вже 225 тисяч спецквитків для проїзду в громадському транспорті.

Поліція заблокувала в інтернеті повідомлення про продаж спецквитків для проїзду в громадському транспорті у Києві в понеділок, 23 березня.

 

Йдеться про нові обмеження на проїзд у громадському транспорті — користуватися ним можуть лише медичні працівники, комунальники, правоохоронці тощо.

 

Усім їм столична влада видала спецквитки. На продажі підроблених спецквитків вирішили заробити шахраї, які розміщують в інтернеті оголошення про вартість подібного «документу» в середньому за 100 гривень. Їх навіть пропонували продати разом із доставкою.

 

Про це повідомляє Національна поліція.

 

«У зв’язку із розповсюдженням коронавірусної інфекції у кількох містах України з 23 березня почали діяти обмеження пасажирських перевезень: громадським транспортом дозволено користуватися лише певним категоріям громадян. Цим категоріям осіб видали відповідні спецквитки. Зловмисники, у свою чергу, швидко вигадали, як заробити на встановлених обмеженнях», - пояснюють правоохоронці.

 

Зокрема на одному з рекламних інтернет-майданчиків невідомі розмістили інформацію про продаж спецквитків для проїзду в громадському транспорті міста Києва.

 

Поліцейські оперативно виявили це повідомлення і заблокували його. Також правоохоронці провели профілактичну бесіду із керівництвом інтернет-ресурсу про необхідності блокування подібних оголошень.

 

Наразі фахівці кіберполіції встановлюють осіб, причетних до розміщення даного повідомлення.

 

Також у поліції попередили, що у період карантину активізувалися шахраї. Зловмисники намагаються виманити гроші громадян і вигадують різні схеми: продають неіснуючі ліки чи вакцини від коронавірусу, несертифіковані тести для його виявлення тощо.

 

Правоохоронці закликали громадян бути свідомими, обачними, мислити критично та одразу повідомляти про правопорушення до поліції.

 

Раніше Департамент транспортної інфраструктури КМДА, що забезпечує видачу спеціальних квитків, повідомив, що вже видав понад 225 тис. квитків за заявами підприємств та установ.

 

Мер Києва Віталій Кличко застеріг шахраїв, які продають такі квитки в інтернеті, і заявив, що такий квиток діє тільки разом з пред‎'‎явленим посвідченням, яке підтверджує роботу людини в тій сфері, яка визначена для проїзду в громадському транспорті.

 

«Правоохоронці та фахівці з боротьби з кіберзлочинністю вже працюють над виявленням тих ділків, які вчора оперативно розміщували оголошення про продаж спецквитків», — наголосив Віталій Кличко.

 

Як повідомляла «УМ», 21 березня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що з 23 березня громадським транспортом у столиці зможуть користуватися лише окремі категорії працівників.

 

Це зокрема працівники підприємств, що забезпечують критично важливі сфери життя міста (медики, рятувальники, правоохоронці, фахівці сфери ЖКГ, люди, які працюють в продуктових магазинах і аптеках, а також співробітники стратегічних підприємств). Їздити в транспорті вони зможуть тільки за наявності спеціальної перепустки.