Прокуратура Криму відкрила провадження через незаконні обшуки у Бахчисараї

11:19, 11.03.2020
Прокуратура Криму відкрила провадження через незаконні обшуки у Бахчисараї

Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків російськими силовиками у будинках кримських татар.

 

Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу прокуратури АР Криму.

 

"Прокуратура АР Крим спільно з ГУНП в АР Крим та місті Севастополі розпочала кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості житла під час проведення незаконних обшуків у домоволодіннях громадян України у місті Бахчисарай на тимчасово окупованій території півострова Крим за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла)", - сказано у повідомленні.

 

Як зазначили у прокуратурі, незаконні обшуки на тимчасово окупованій території мають широкомасштабний та систематичний характер і не мають нічого спільного з правоохоронною діяльністю, оскільки, спрямовані виключно на залякування населення та переслідування осіб.

 

Водночас, як  повідомляє ГО "Кримська солідарність", обшуки в Бахчисараї. Амета Сулейманова відвезли на обшук до магазину (він працює менеджером у магазині мобільного зв'язку), протокол обшуку він не підписав", - йдеться в повідомленні.

 

Дружина Амета Сулейманова повідомила, що йому підкинули дві "заборонені" книги - "охайно загорнуті в обкладинки, на стіл, де діти робили шкільні уроки. У їхній будинок не допускають родичів дружини, яка на 8-му місяці вагітності, не дозволили забрати з оселі трьох малолітніх дітей, наймолодший з яких на даний час зліг із високою температурою.

 

Сам Амет має ряд серйозних діагнозів і йому протипоказано хвилюватися: хронічна ревматична хвороба серця, а/ф, 1 ст. активності. Поворотний кардит. Міокардитичний кардіосклероз, синуситова тахікардія.

 


У Амета і його брата Айдера вилучили телефони.

 

Загалом активісти повідомляють про обшуки за 7 адресами в Бахчисараї.

 

 

За словами правозахисниці Муміне Салієвої, затриманий також 66-річний Енвер Мустафаєв, батько активіста Кримської солідарності Сейдамета Мустафаєва. Його відвезли, інкримінувавши йому ст. 205.5 КК РФ.Як раніше повідомляла УМ, у Бахчисараї і Бахчисарайському районі окупованого Криму російські силовики провели обшуки у кримських татар.

 

Як повідомляла УМ, у Бахчисараї та Бахчисарайському районі окупованого Криму співробітники ФСБ проводять серію обшуків щонайменше за шістьма адресами, у місцях компактного проживання кримських татар. В тому числі в будинку активіста і стримера «Кримської солідарності» 25-річного Сейдамета Мустафаєва. Будинки, у яких проходять обшуки, оточені окупаційними силовиками.