Генсек ООН вважає несправедливою гендерну нерівність

16:12, 08.03.2020
Генсек ООН вважає несправедливою гендерну нерівність

Генсек ООН Ґутерріш каже, що гендерна нерівність є всеосяжною несправедливістю нашого дня.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш назвав боротьбу за гендерну рівність «найбільшим викликом у сфері прав людини».

 

Про це він сказав під час виступу на засіданні ООН з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня.

 

Зокрема, пан Ґутерріш наголосив, що «гендерна нерівність є всеосяжною несправедливістю нашого дня».

 

«Глибоко вкорінені патріархальність і мізогінія створили величезний гендерний розрив у нашій економіці, наших політичних системах, корпораціях, суспільстві та нашій культурі, – заявив генеральний секретар ООН. - Жінкам все ще дуже часто не дають висловити свою позицію; їхні думки ігнорують, а їхній досвід знецінюється».

 

За даними досліджень ООН, приблизно половина чоловіків і жінок вважають, що чоловіки можуть бути кращими світовими лідерами, а понад 40% – думають, що чоловіки є кращими керівниками бізнесів і мають більше права на роботу, коли робочих місць бракує

 

При цьому, майже 90% людей у світі мають упереджене ставлення до жінок.

 

Наразі близько 190 країн підписали «дорожню карту», розроблену 25 років тому для досягнення рівності для жінок. Але в новому звіті ООН йдеться про те, що мільйони жінок досі страждають від бідності, дискримінації і насильства.

 

Ґутерріш згадав, що на ключових подіях в останні кілька місяців, зокрема підписанні важливих мирних угод і засіданнях щодо поширення коронавірусу майже не були представлені жінки.

 

Раніше ООН скоротила тривалість міжнародної конференції щодо прав жінок, на яку наступного тижня до Нью-Йорка мали з'їхатися 12 тисяч делегатів, до одного дня через загрозу коронавірусу. Конференція мала відбуватися з 9 до 20 березня.