Інтернет-аферисти пропонують ліки проти коронавірусу: МВС закликає не вірити

12:06, 05.03.2020
Інтернет-аферисти пропонують ліки проти коронавірусу: МВС закликає не вірити

Медикаменти слід купувати в аптеках, що мають на це дозвіл. Не варто піддаватися на провокації тих, хто, бажаючи нажитися на людських страхах, масово починає розсилати повідомлення з пропозиціями про якийсь захист від нового коронавірусу.

 

До цього закликав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

 

Днями в інтернеті з"явились розсилки з пропозицією купити якісь ліки, що нібито гарантовано захищають від нового виду коронавірусу.

 

В описі до псевдопрепарату проти коронавірусу з Китаю йшлося, що його вироблено в Ізраїлі. Ціна за пропоновану "вакцину" – 2500 грн.

 

Наразі оголошення вже видалено з інтернет-майданчика.

 

"Спроби заробляти на хворобах і епідеміях налічують тисячоліття. Зараз, зважаючи на величезний психологічний тиск і сплеск інформації про небезпеку коронавірусу, багато людей, багато підприємців вирішили на цьому заробити і поширюють інформацію про те, що є нібито панацея від коронавірусу. На сьогодні вакцини, яка б гарантувала безпеку від коронавірусу, у світі поки що не існує, є тільки тестові зразки. Однак багато людей намагаються, використовуючи психологічну нестійкість людей, вводити їх в оману і пропонувати їм купувати якісь товари за завищеною ціною.

 

Тому, не реагуйте на такі речі, купуйте медикаменти, які можуть підвищити ваш імунітет, або засоби дезінфекції приміщення або тіла, у легальних аптеках, легальних установах, які мають на це право. Не купуйте неперевірені і, можливо, неякісні товари через інтернет", - сказав Геращенко.

 

Він також зазначив, що наразі правоохоронці стежать за ситуацією з подібною розсилкою, але в більшості випадків вони не містять складу злочину, а розраховані на продаж за завищеною ціною довірливим громадянам товарів, для реалізації яких не потрібна ліцензія.

 

"У відповідь ви отримаєте який-небудь крем для рук, який коштує 10 гривень, за 100, от і все. Не вірте будь-кому, хто вам щось пропонує", - пояснив Геращенко.

 

Але він додав, що треба все-таки бути уважними і звертати увагу, адже якщо у подібних повідомленнях від вас просять передачі особистих даних, паролів, банківських даних - то вже буде йтися про правопорушення.

 

Правоохоронці відстежують повідомлення подібного роду.