Політв’язень Семена прибув із Криму до Києва

10:43, 19.02.2020
Політв’язень Семена прибув із Криму до Києва

Кримський журналіст, політв’язень Микола Семена прибув до Києва з анексованого Росією Криму.

 

 

По це у Twitter повідомила журналістка Наталі Гуменюк.

 

 

Legendary Crimean journalist Mykolaivka Semena who for almost 4 years wasn’t allowed to work. He was allowed but in fact forced to leave. He has just arrived to Kyiv.

Вбудоване відео

 

 "Дочка проводжала. Ми всі дуже хвилювалися, що можуть не випустити. Але вони не знайшли приводу для цього, все обійшлося. Переглянули всі речі, просвітили все своїми апаратами – все обійшлося досить мирно",- сказав Семена.

 

Семена розповів, що на Херсонщині його зустрічали і чиновники Херсонської адміністрації, і представники Меджлісу кримськотатарського народу.

 

У Києві Семену зустрічали і журналісти, і працівники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

"За розпорядженням президента України кримський журналіст отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі державної наукової установи "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини "Державного управління справами".

 

Крім того, після проходження курсу лікування та реабілітації він отримає соціальне забезпечення від держави у повному обсязі".

Як повідомляла УМ, 18 лютого 2020 року Семена виїхав із Криму на материкову частину України.

 

У вересні 2017 року суд у Сімферополі призначив Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.

 

Правозахисні й журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим.

 

У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

 

Раніше повідомлялося, що український журналіст Микола Семена зможе виїхати з території анексованого Криму на материкову частину України в липні 2019 року в разі умовно-дострокового звільнення.