В Україні родичі військовополонених влаштували акції «Полон вбиває», фото

17:08, 10.12.2023
В Україні родичі військовополонених влаштували акції «Полон вбиває», фото

Акція протесту в столиці. (Фото: hromadske.)

Родини українських військовополонених взяли участь у неділю, 10 грудня, в загальноукраїнській акції "Не мовчи! Полон вбиває!".

 

Як інформує УМ, про це 10 грудня повідомили Радіо Свобода та hromadske.

 

Акції відбулися в Києві, Львові, Дніпрі, Кривому Розі, Кременчуку, Черкасах, Вінниці, Хмельницькому та інших містах України.

 

Як повідомляє hromadske, у Києві на Майдані Незалежності відбулася акція "Втрачений зв'язок", організована родичами військовослужбовців, що перебувають у російському полоні.

 

На захід прийшли кілька сотень людей. Серед учасників акції були не лише родичі військовополонених, а й бійці, які пройшли полон, зокрема, військова медикиня і командирка підрозділу "Янголи Тайри" Юлія Паєвська (Тайра) та колишня пресофіцерка бригади "Азов" Валерія Суботіна (Нава).

 

 

До мітингу також доєдналися представники бригад, міжнародних організацій, волонтерів та благодійників.

 

Також акцію відвідали представники влади з Міністерства у справах ветеранів та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

 

Керівниця громадської організації "Жінки зі сталі" та організаторка демонстрації Наталія Зарицька наголосила, що рідні та близькі полонених "роблять усе, що в їхніх силах, щоб утримати фокус уваги влади та суспільства на питанні повернення оборонців", а втім, це не має бажаного результату.

 

Рідні захисників розповіли, що майже два роки не мають зв'язку з тими, хто в полоні.

 

У Львові акція відбувалась у мовчазній формі біля оперного театру, в ній взяло участь понад сто родин військовополонених, передає Радіо Свобода.

 

Учасники акції тримали в руках такі плакати: "Полон вбиває", "Ми чекаємо наших Героїв", "Поверніть мені мого батька", "Хтось чекає подарунок на свято, а я чекаю чоловіка з полону", "Вони досі у полоні, поверніть захисників Маріуполя", "Мій тато. Мій герой! поверніть нам тата", "Поверніть брата", "Поверніть наших рідних захисників", "І коли ти захочеш здатися, бо все тріснуло як кришталь…згадай лише одне – "Азовсталь".

 

 

Учасники акції просять світ вплинути на те, що українських військовополонених обміняли.

 

Аналогічна акція відбулась у Дніпрі, в ній взяли участь понад сто людей. За словами учасників заходу, їхня мета – привернути увагу суспільства до проблеми відсутності обмінів військовополоненими та неналежних умов бранців- українців.

 

Із плакатами та гаслами "Не мовчи, полон вбиває" учасники акції в Дніпрі пройшли ходою від центру міста до привокзальної площі. Їх супроводжувала поліція.

 

Нагадаємо, що росія та Україна фактично перестали обмінюватись військовополоненими. Останнє повідомлення про обмін у телеграм-каналі профільного українського штабу було опубліковано ще 7 серпня.

 

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими вважають, що Росія призупинила обмін полоненими, щоб таким чином вплинути на Україну.

 

Президент Володимир Зеленський розповів, що за останні пів року вдалося повернути до 100 людей, причому часом доводиться обмінюватися полоненими з Росією безпосередньо на полі бою.

 

Як повідомляла УМ, росіяни змушують полонених говорити, що Україна відмовилася від них.