Святкові страви до новорічного столу від Тетяни Козак iз Почаєва

12:01, 24.12.2019
Святкові страви до новорічного столу від Тетяни Козак iз Почаєва

Тетяна Козак.

От і свята ще ближче, ніж на носі. Дехто давно продумав і власне святкування, і святковий стіл, а дехто, як, приміром, я, думатиме про це напередодні. Але як приготувати святковий стіл за день, а то й пів дня? 
Повірте, це можливо! Причому стіл вдасться таким, як на весілля! І доведе нам це Тетяна Козак — мама чотирьох діток: Варвари, Феодосії, Антона та Василька. Рецепти Тані прикрасять будь-який бенкет. І пляцки, і торти, і салати такі, що кожен може бути родзинкою святкового столу. Таня каже, що за необхідності може приготувати святковий стіл за дві години, і ділиться універсальними рецептами.

Натхнення готувати дає сім’я 

«Для мене як для матері нема щастя більшого, ніж бачити спустошену дечку від щойно спеченої випічки і сяючі очі дітей, — каже вона. — Вважаю, що, здобувши теоретичні та практичні навички, навчитися готувати можна, але без любові до цієї справи нічого не вийде! Іноді страва вимагає і вправності, і терплячості. Та коли готуєш із душею і любов’ю, тоді навіть звичайний салат буде смачним. Моя бабуся (їй зараз 92-й рік пішов) говорить: «Мене навчили і я вас вчу. Робіть файно, і щоб із вашої роботи був толк». Моїм натхненням готувати є моя сім’я. Перший мій кулінарний шедевр — борщ, зварений по телефону і з книгою в руках. А ще було тісто на вареники, яке так і не змогла розкачати. Холодець, якого в підсумку вийшло дуже багато — аж 25 літрів. Це зараз мені смішно, а тоді це була ціла катастрофа. Я не здалась і продовжила рятувати ситуацію з холодцем. По допомогу звернулася до бабусі, і вона порадила розлити холодець у банки без часникової заправки і стерилізувати в духовці. Згодом я захопилася кулінарією і бажанням вчитись далі. А всім нам я бажаю успіхів, наснаги і чудового настрою. Це дійсно найголовніша універсальна приправа. Хочеться, аби наше вміння і досвід були не тільки таємничками в майстерності, а джерелом знань. Бо, приготувавши смачну їжу, ми даруємо своїм рідним не тільки ситість, а й свою любов, турботу і увагу», — так натхненно розповідає Таня Козак основні свої «кулінарні постулати» перед тим, як поділитися смачними святковими рецептами.

«Весільний» — на найбільші свята

 
Уже навіть назва цього неймовірно гарного виробу не потребує ні заохочень, ні коментарів. Його вага — 2 кг 200 г, висота 8 см. Він ідеальний при переїзді на велику відстань і справді дуже смачний.
 
Розмір форми 27-20 см. Або діаметр 24-24 см
Тісто: 2 склянки борошна, 6 білків, дрібка солі, півтори склянки и поступово цукор. Вводимо в білкову суміш по одному жовтку. Амоній, розчинений вишневим соком, і олію також додаєм у суміш нашого тіста, безперервно збиваючи, але вже на менших обертах. Наступним кроком буде додавання вишень і просіяного борошна разом iз какао, обережно вимішуємо тісто до однорідного стану. Це тісто розраховане на 2 коржі.
 
Випікаємо при температурі 180-200 градусів 15-20 хвилин кожен корж окремо.
 
  Крем-маса: варена згущенка — 0,5 л, масло — 400 г, крекер шоколадний (какао) — неповна пачка (три великих жмені), родзинки — склянка, горіхи волоські (обсмажені й подрібнені) — склянка, мак (тертий і запарений окропом) — склянка, 1— 2 ст. ложки лікеру чи коньяку.
 
Готуємо крем-масу. Масло кімнатної температури збиваємо і додаємо поступово згущенку, родзинки, горіхи та мак вводимо ложкою і додаєм подрібнений крекер і коньяк. Рекомендую сухі родзинки пропустити через м’ясорубку на велике сито, так краще буде при нарізанні на порції (не будуть зривати зріз), а крекер подрібнити, постукавши качалкою в пакетi, але не надто дрібно (смачно і гарно, коли він проглядається і відчувається при смакуванні),
Збираємо пляцок. Корж (доволі пружний на дотик, але дуже смачний і в міру вологий не потребує просочування). Розмащуємо рівномірно крем-масу і накриваємо другим коржем. Для завершення можна приготувати ганаш або залити галареткою (попередньо оформити бортики по периметру пляцка, щоб не стекла галаретка). І, витримавши пляцок 10-12 годин у холодильнику, можна з ним їхати 
на гостину. 

Барвисте желе з фруктами

 
Ідеальний варіант для десерту, особливо вночі, мається на увазі — в новорічну ніч, — це желе. Приголомшливий результат і ефект вам гарантовано, — каже господиня. Готується швидко, додає вона. У варіанті для дорослих пропонує використати шампанське або біле вино.
Інгредієнти: малина, персик, нектарин, вишня, порічки тощо — свіжі, консервовані чи заморожені — по 200 г. 
 
Для желе: 3 столові ложки желатину, сік прозорий — 600 мл (виноград і яблуко), цукор, якщо хочете. Заливаємо желатин 50 мл соку і залишаємо для набухання.
 
Фрукти нарізати слайсами і акуратно перемішати з ягодами.
 
Желатин із соком нагріти до гарячого стану (не кип’ятити) і змішати з рештою соку (550 мл.). Підготовлюємо форму (якщо роз’ємна, то підстрахуватися харчовою плівкою, або силіконова форма для паштету (дуже гарно).
 
Фрукти викладаємо у форму і заливаємо желе. Залишаємо до застигання в холодильнику. Нарізаємо широкими порціями гострим ножем.

Сирник заварний, коржі медові

 
Уже, було, хотіла писати про салати. Але цей сирник! Хоч би скiльки було рецептів сирників, їх багато не буває. Особливо за рецептом Тані Козак. 
  Вага — 3,600 кг, висота — 6 см, силіконовий килимок — діаметр 42-27см — надає господиня загальні дані, водночас наголошуючи: сирник пекти має кожна господиня. І це — абсолютно реально!
 
Потрібно для коржів: 3 яйця, 3 столові ложки меду, 200 г цукру, 200 г масла, 600 г борошна, 125 г сметани, півтори чайної ложки соди і пів чайної ложки солі. 
 
Крем заварний сирний: сир кисломолочний — 1,500 кг, 150 мл молока, 2 склянки цукру, пачка ванільного пудингу, 200 г масла, 40 г крохмалю, 6 яєць. При бажанні можна ще додати цедру лимона.
 
«З цієї порції тіста у мене вийшло 5 коржів діаметром 42-27 см, я їх переділила на дві частини і отримала пляцок на 10 коржів», — коментує свою роботу господиня. 
 
Тісто: змішайте масло, цукор та мед і поставте на водяну баню.
 
Потрібно, щоб маса розтопилася на водяній бані (важливо, щоб вода не торкалася стінок миски з тістом). Далі збийте яйця виделкою і додайте до рідкої маси сметану. Прогріти до розчинення цукру, додати соду (1,5 ч. л.), розмішати і залишити прогрівання до 5-7 хвилин, поки утвориться пінка.
Забрати миску з плити і залишити трохи охолонути. Борошно і сіль просіяти, поступово додаючи в миску з маслом і медом, замісити тісто.
Не забивайте сильно борошном, тому що при охолодженні тісто буде щільним.
 
Замішане тісто поділіть на п’ять рівних частин і накрийте харчовою плівкою. Кожну частину потрібно тоненько розкачати. Для зручності, розкачуйте тісто одразу на пергаменті для випічки, щоб тісто не липло до качалки, змащуйте її олією. Випікати в розігрітій духовці 180-200 градусів до рум’яності (5 хвилин). Не пересушіть коржі. Щоб коржі були рівні, одразу як виймемо з духовки, накриємо їх дощечкою, яка підходить до розмірів коржа.
 
Крем заварний сирний: сир кисломолочний, молоко холодне, масло, яйця, крохмаль, цукор, пудинг — усе це збити в блендері до однорідності. На водяній бані зваримо сирну масу — по­ставимо її на вогонь, помішуємо і варимо до перших бульбашок 5-7 хвилин.
 
Гарячим кремом перемастити холодні коржі. Зібрати сирник (чергуючи коржі з кремом). Залишити на ніч у холодильнику.
Чим довше стоїть — тим смачніше (днів 2-3 бажано).

Синенькі кишеньки

 
Проста, дуже ошатна, гарна страва, легка і оригінальна, також буде дуже доречною на святковому столі. 
 
Потрібно: 2 баклажани, 3-4 помідори, 200 г м’яса (фаршу), 2 зубці часнику, столова ложка аджики, цибулина, 50 г моцарели, сіль та перець — за смаком, олія для смаження. 
 
  Готуємо фарш: м’ясо й цибулину пропускаємо крізь м’ясорубку, додаємо сіль, перець, аджику (її можна замінити томатною пастою) — за смаком. Фарш добре вимісити до однорідної консистенції (якщо трішки густуватий, то додайте води, якщо рідкий — панірувальних сухарів). Фарш має легко розмазуватись по кружечках баклажанів. Баклажани нарізати по два кружечки висотою приблизно 1 см. Розріз має бути, не до кінця, щоб кружечки тримались разом.
 
Кишеньки посоліть і залиште на 20-30 хвилин. Промийте і обсушіть, нафаршируйте підготовленим фаршем (чайною ложкою фаршу намазати одну половинку і накрити другою).
 
Баклажани обваляйте в борошнi та збитому (присоленому) яйці, як відбивну. Смажити на сковороді на середньому вогні з двох сторін до рум’яності. Помідори наріжте кружечками приблизно 1 см.
 
Форму злегка змажте олією, розкладіть смажені баклажани, чергуючи з помідорами, при бажанні додайте порізаного часнику. Зверху присипте тертою моцарелою. (Я посипаю сиром наприкінці приготування, гарячі баклажани з духовки відразу затираю сиром). Запікайте в розігрітій духовці до 200 градусів до м’якості баклажанів і помідорів (приблизно 30—50 хвилин). Можна подавати!
 
І навіть на свята експериментуйте! Враховуйте смаки й уподобання рідних і друзів, готуйте з любов’ю, бо свята такі: з любов’ю підготуєшся, любов і відчуватимеш. Смачних і гарних 
свят!