Січеславська область: Конституційний суд дозволив перейменувати Дніпропетровщину

19:01, 02.04.2019
Січеславська область: Конституційний суд дозволив перейменувати Дніпропетровщину

На думку істориків, перейменування Дніпропетровщини стало б логічним завершенням процесу декомунізації області (фото: Інститут суспільних досліджень)

Конституційний суд визнав конституційним законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.
 
Про повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерело в Конституційному суді.
 
Таким чином, суд дозволив Верховній Раді розглядати і голосувати за проект закону.
 
Офіційно висновок суду буде оприлюднений 3 квітня.
 
Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.
 
Після отримання висновків суду парламент може ухвалити в першому читанні такий законопроект не менше, ніж 226 голосами.
 
І лише на наступній черговій сесії, Верховна Рада може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена ​​Конституцією України.
 
Зауважимо, на думку істориків, перейменування Дніпропетровщини стало б логічним завершенням процесу декомунізації області.
 
"Український інститут національної пам'яті від самого початку підтримував пропозицію перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Зважаючи на те, що головним пріоритетом УІНП є завершення декомунізації, зокрема усунення назви "Дніпропетровська" з мапи України, ми підтримуємо обидва проекти постанов щодо перейменування області", - вважає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.
 
Український літературознавець, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка Сергій Гальченко також вважає, що назва "Січеславщина" відповідає історії цього краю, пов'язуючи сучасний етап української держави з епохою козацтва. 
 
"Назва "Січеслав" була неофіційною, але для проукраїнської інтелігенції вона залишалася вживаною. Я маю книжки та збірки, де написано, що вони видані у місті "Січеслав". Тому Січеславська область сьогодні на часі", - заявив він на сторінці у Facebook "Громадської підтримка Січеславська ТАК".
 
Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада з другої спроби проголосувала за перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.  За таке рішення проголосувало 240 депутатів.
 
Водночас мер Дніпра Борис Філатов висловився категорично проти перейменування Дніпропетровської області у Січеславську.
 

Зауважимо, 20 листопада Верховна Рада підтримала перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку і прийняла рішення направити до Конституційного суду відповідний законопроект. Рішення підтримали 239 народних депутатів. Водночас перейменувати Дніпропетровську область Рада не змогла - перейменування її в Січеславську підтримали тільки 202 нардепи за 226 необхідних.

 

6 лютого Конституційний суд схвалив рішення про перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку.