Православна церква України незалежна від держави й олігархів - Епіфаній

15:27, 04.03.2019
Православна церква України незалежна від держави й олігархів - Епіфаній

Владика Епіфаній: Наші монастирі всі живуть із пожертв, ми самі все ремонтуємо і підтримуємо (фото: pravda.com.ua)

Предстоятель Православної церкви України заявив, що держава не фінансує церкву і наразі ПЦУ не претендує ні на яку реальну підтримку, а тільки на кошти меценатів, які попри підтримку не будуть керувати Церквою.
 
Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".
 
На питання, чи знайдуться всередині Церкви сили, щоб зберегтися і запобігти впливові у випадку якщо у після зміни влади почнеться втручання, Епіфаній відповів, що раніше українську церкву ніхто, крім президента Віктора Ющенка, особливо не підтримував і фінансово, в той час, як Московський патріархат фінансували президенти Леонід Кучма та Віктор Янукович.
 
"Ви знаєте зі ЗМІ, як фінансувалась, скажімо, Лавра. Наші монастирі всі живуть із пожертв, ми самі все ремонтуємо і підтримуємо. А на Лавру виділяли сотні мільйонів гривень", - сказав він.
 
"Тому ми достатньо впевнені, що опираємось на підтримку народу. Влада у всі часи до нас ставилась якщо не вороже, то з формальною підтримкою. І зараз ми не претендуємо ні на яку реальну підтримку. Ми не будемо ніколи і не прагнемо бути "державною церквою"", - запевнив предстоятель ПЦУ.
 
За його словами українська церква звикла жити на самоутриманні і не прагнула розкоші, як представники ЦПУ МП, яким допомагали всі олігархи і бізнесмени.
 
"Мені, наприклад, як митрополиту не потрібні ніякі особливі умови. Я їх не маю. Я приймаю в кабінеті ректора (Духовної академії, - ред.), не маю ніяких покоїв окремих і так далі. І не прагну цього", - стверджує Епіфаній.
 
За його словами, має бути створений якийсь адміністративний центр і це питання часу і грошей, яких наразі у Церкви немає.
 
"Зараз ми їх не маємо. Але будуть з'являтись меценати, які будуть жертвувати, щоб допомогти, а не інвестувати, щоб керувати Церквою. Цього не буде", - заявив він.
 
Нагадаємо, раніше митрополит Епіфаній також розповів, що Православна церква України буде незалежною від Константинополя.