Співробітник Міноборони та лікар МСЕК вимагали хабара від пораненого на фронті: всі подробиці

12:06, 06.12.2018
Співробітник Міноборони та лікар МСЕК вимагали хабара від пораненого на фронті: всі подробиці

Голова МСЕК під час затримання (фото: прокуратура міста Києва)

Лікарі-посадовці Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони та Медико-соціальної експертної комісії № 1 міста Києва намагалися отримати хабара від бійця 90-го батальйону 81-ї бригади Петра Олексюка з позивним «Тигр» та його батька, з яким вони разом служили на фронті.

Коли дійшла справа до оформлення документів, які зафіксують втрату здоров’я на війні, посадовці ЦВЛК постійно затягували цей процес.

Згодом батькам бійця зателефонував співробітник ЦВЛК МОУ, який запропонував зустрітися. На «зустрічі» він повідомив, що встановлення групи інвалідності буде коштувати півтори тисячі доларів.

Після цього батько та син - ветерани АТО - звернулися до Служби безпеки України. Правоохоронці підготували та провели спецоперацію, завдяки якій вдалося вивести на чисту воду не лише співробітника ЦВЛ, але і його «подільника», голову МСЕК № 1 м. Києва.

(Співробітник ЦВЛК під час затримання)


5 грудня співробітники СБУ провели два обшуки: в приміщенні МСЕК №1, яка знаходиться по вулиці Тарасівській 2/21 у Києві, та в приміщенні ЦВЛК на території Київської фортеці. Причетних до хабарництва затримали. У приміщенні МСЕК №1 виявили велику суму грошей доларовими купюрами.



"За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України", - повідомляє прокуратура міста Києва.

Петро Олексюк отримав поранення 9 травня 2017 року. Вибухом забороненої російської міни ПМН-2 йому відірвало п’яту, розтрощило кістки правої ноги та ступні.


(медичні документи Петра Олексюка)


В державних шпиталях чоловікові, який потрапив на фронт поблизу Донецька у «найгарячіші дні» січня 2015 року, запропонували лише один варіант - ампутацію. Завдяки волонтерам він отримав шанс стояти на своїх ногах. Понад мільйон гривень на лікування Петра Олексюка зібрав фонд People's Project

«Я не міг підвести сотні людей, які допомогли мені в лікуванні, збирали гроші та молилися за моє одужання», - розповідає він.

 

(нога Петра Олексюка під час лікування)


Нагадаємо, на Сумщині у ветерана АТО вимагали 140 тисяч гривень хабара за встановлення групи інвалідності.