Міносвіти України продовжує рекомендувати підручник з пропагандою Кремля (фото)

16:11, 12.09.2018
Міносвіти України продовжує рекомендувати підручник з пропагандою Кремля (фото)

Міносвіти на своєму сайті рекомендує скандальні підручники на 2018-2019 навчальний рік (фото: facebook.com)

Міністерство освіти і науки України попри обіцянки не зняло гриф "Рекомендовано МОН України" з підручників з російської мови для 3 класу, які містять пропаганду Кремля, і рекомендує на своєму сайті ці матеріали на 2018-2019 навчальний рік.
 
Автори цих книжок нав'язують думку про спорідненість української та російської мов та про те, що російською мовою розмовляє більшість населення. Окрім цього, на сторінках видання двоголового орла називають символом величі і застерігають, що "з Росією воювати небезпечно".
 
Мова йде про видання "Русский язык. 3 класс" - автори Самонова, Стативка, Полякова і карток до нього "Русский язык. 3 класс: отрывные карточки: к учеб". - автор Коченгина. 
 
Поява цих підручників у школах в новому навчальному році спровокувала скандал по всій країні.
 
Зокрема відома письменниця і борець за українську мову Лариса Ніцой жорстко розкритикувала главу міністерства, не добираючи виразів.
 
 
Вона заявила, що буде ініціювати відставку Гриневич. Зокрема, Ніцой вже зайнялася підготовкою листів зі скаргами в Службу безпеки України і в Генеральну прокуратуру, про що повідомила на своїй сторінці в Facebook. 
 
"Шок. Що. Це. Таке. Гриневич повернула в школи підручник з двоголовим орлом і російським триколором. Два роки тому, зі скандалом, нам вдалося цей підручник зняти. Зараз ці підручники знову в школах", - обурено написала вона.
 
 
Вона також уточнила, що не обмежиться подачею скарг в СБУ і ГПУ і попросила народних депутатів України негайно ініціювати зняття Гриневич з посади з огляду на те, що, за словами Ніцой, міністр є "кремлівською консервою". 
 
Надзвичайно обурені також батьки дітей, яким видали дані підручники, та активісти.
 
 
"Я зайшла на сайт МОН України, щоб перевірити, чи порушує закон директор школи, яка видає дітям підручник "нерекомендований МОН України". І що я бачу? Бачу, що насправді МОН України не зняло гриф "Рекомендовано МОН України" ні з цього підручника, ні з карток до нього і рекомендує ці навчальні матеріали на 2018-2019 навчальний рік", - пише у Фейсбуку активістка Марина Зеленюк.
 
А батьки розповідають, що їх дітям нав'язують уроки російської мови.
 
 
"Як і торік, мене дуже "порадували" два уроки російської мови на тиждень. На питання, чи можна замінити їх англійською, я отримала відповідь, що це неможливо. Тому, що такий статут школи. ... Хто обирає ці підручники? Чи ви бачили хоч в одному підручнику англійської мови про "вєлічіє Америки"? Ні? я теж не бачила. Скажіть мені, як боротися з "руським міром", проводити заходи з патріотичного виховання дітей, приводити бійців АТО до школи, прищепляти дітям любов до українського, коли діти повинні вивчати таке?!" - обурюється мама третьокласниці з Коцюбинського Ірина Маслюк.