Скандал у Новоукраїнці: Депутат райради Олександр Мольченко довів 4-річного сина до «концтабірного» виснаження

16:23, 15.08.2018
Скандал у Новоукраїнці: Депутат райради Олександр Мольченко довів 4-річного сина до «концтабірного» виснаження

Хлопчика обстежують, але заспокоюють, що його життю нічого не загрожує (Фото: Кіровоградська правда)

Сім'я депутата райради Новоукраїнки Кіровоградської області Олександра Мольченко довела 4-річного хлопчика до сильного виснаження. 
 
Замість норми у 16 кг хлопчик важив всього 7.
 
Про шокуючу ситуацію з дитиною першими дізналися патронажний педіатр і медсестра. 
 
Вони забили на сполох, викликали службу у справах дітей, а ті, в свою чергу, поліцію і прокуратуру. Дитину терміново госпіталізували, проти батьків порушили кримінальну справу за злісне невиконання батьківських обов'язків.
 
"Батько дитини сам нам зателефонував, сказав, що його син схуд. Я прибігла, але батьки сказали, мовляв, дивитися на хлопчика не треба, він не помитий. Довелося прориватися в кімнату. А там... Замість норми 16 кілограмів малюк важив максимум 7", - розповіла kp.ua лікар-педіатр Людмила Ляшенко.
 
Вона додала, що в лікарню хлопчика везти не дозволяли, а вимагали лікування вдома. 
 
"Батько пояснив, що йому ніколи, бачте, по судах ходить, а дружина з дітьми. В сім'ї їх шестеро. Четверо тут, в Новоукраїнці, ще двоє чи в Донецьку, чи то в Луганську", - розказала лікар.
 
Після візиту педіатра до хлопчика приїхала Служба у справах дітей, але її представників у будинок не пустили. 
 
Лише через поліцію і прокуратуру і вийшло отримати дозвіл суду на вилучення дитини.
 
Хлопчика застали в ліжку, з голови до п'ят забрудненого власними фекаліями, і худого, немов після концтабору.
 
"По дорозі малюк повторював: "Хлібчик! Хлібчик!" і долоньку простягав. Потім показав, що пити хоче. Водій дістав свій тормозок. Коли дитина в приймальному покої каструлю побачила, почала кричати і лізти в неї, видно, думав, там щось є. Медсестрички збіглися, хто молочка приніс, хто каші. Уявіть собі, наскільки він був голодний. Рентген зробили в Кропивницькому, а там кишечник порожній. Скільки хлопчика не годували - точно сказати складно, але давно", - згадує педіатр.
 
Зараз дитина перебуває в інфекційному відділенні обласної лікарні в Кропивницькому. Хлопчика обстежують, але заспокоюють, що його життю нічого не загрожує.
 
"Він дуже хороший. Йде на поправку, - розповіла лікар-педіатр Людмила Ляшенко. - Їсти дитині дають поки каші, легкі супчики, капають глюкозу. Думаю, виходять, медсестри в лікарні турботливі. Батько мені не зустрічався, до сина він не приїжджав. Вдома сім'ї немає, кудись виїхали. Може, у родичів якихось. У людини проблеми з психікою, але він цього не визнає. Вважає себе нормальним. Лікувати примусово не вийде - потрібна згода чоловіка. А допомога йому потрібна обов'язково".
 
Повертати маленького пацієнта до нормальної ваги і життя будуть мінімум місяць. На щастя, обстеження і аналізи сильних збоїв організму не показали, тільки загальне виснаження.
 
За словами дільничного педіатра, рік тому така ж ситуація була і зі старшою донькою Мольченко. 
 
Вона потрапила в реанімацію в стані коми. Виснаження було сильне, але горе-батьків ніяк не покарали.
 
Два роки тому цю ж дівчинку рідний тато привселюдно обстриг наголо у дворі школи. Так би мовити, на знак протесту. Дитину дошкуляли воші, а батько вважав, що люди наговорюють.
 
Батько малюка заявляє, що дитя у нього просто вкрали. Мовляв, увірвалися незнайомі люди, не представилися і вивезли сина. Олександр погрожує звернутися в Генеральну прокуратуру України, стверджуючи, - місцева поліція йому мститься, правда, не уточнює, за що саме.
 
"Ці люди увірвалися, злякали моїх дітей, дружину. Такі шоу ці "організми" влаштовують останні 4 роки. Зараз мені інкримінують ст.166 КК України. Що буде далі невідомо. Наша сім'я відмовляється давати будь-які пояснення. Дії поліції незаконні. Нас позбавили соціальних виплат, доводиться виживати за свій рахунок", - фіксував те, що відбувається, на відео Мольченко.
 
На відео, знятому, коли хлопчика забирали в лікарню, правоохоронці показують рішення суду, але господар в будинок нікого не пустив, тому довелося ламати двері. Побачивши виснажену дитину, батьків попросили показати продукти, якими вони годують дитину. Батько сімейства категорично відмовився, заявивши, що не хоче спілкуватися.
 
На питання про критичну вагу дитини, Олександр відповів, що місяць тому звертався до лікарів і скаржився, що син почав худнути. Він запевняє: худоба маленького Владика - це наслідок тестування на ньому препаратів, коли той був ще немовлям. А сама дитина, нібито, їсть добре, просто організм не засвоює їжу.
 
У службі у справах дітей журналістам "Кіровоградської правди" розповіли, що до сих пір родина не стояла у них на обліку, тому сигналів про неналежне виконання батьківських обов'язків не надходило. Оглянути і оцінити умови проживання дітей було неможливо - соцпрацівників не пускали.
 
"За злісне невиконання батьківських обов'язків відкрито кримінальне провадження, - прокоментували в поліції. - Санкція статті передбачає обмеження волі від двох до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк".
 
Зараз вирішується питання про позбавлення батьків прав, проте все залежатиме від висновків судмедекспертизи і суду.
 
За словами голови місцевого відділення "Радикальної партії", депутата міськради Андрія Ратушного, Олександр з родиною відсиджується в селі Рівне, буквально в 20 кілометрах від Новоукраїнки.
 
"Мольченко балотувався від нашої партії, але в неї не входить, Ми не спілкувалися вже більше двох років. Він сирота, виховувався в притулку, ось і живе по дитбудинківським законам. Ми добиваємося того, щоб забрати з сім'ї і інших дітей", - прокоментував Ратушний.