Олега Сенцова етапують до колонії за північним полярним колом на Ямалі

14:21, 01.10.2017
Олега Сенцова етапують до колонії за північним полярним колом на Ямалі

Олег Сенцов розповів про утиски в російській колонії (Радіо свобода)

Олег Сенцов відправив до російської правозахисниці Зої Свєтової листа, у якому повідомив, що його етапують до найпівнічнішої в РФ колонії суворого режиму на Ямалі, що славиться своїми надважкими умовами перебування.

Про це йдеться в опублікованому виданням "Відкрита Росія" листі Олега Сенцова.

"Зрештою, на Північний полюс же вони мене не вивезуть сидіти??", - запитує Олег Сенцов.


Правозахисниця опублікувала пронизливі слова українського режисера, якого в Росії ув’язнили за звинуваченнями у підготовці теракту в Криму.

Наводимо переклад тексту листа Олега Сенцова:

"У мене все нормально. Їду. Вивезли раптово з Якутії і везуть в Ямало-Ненецький автономний округ. А там тільки одне місце для відбування покарання - це легендарні Харпи. Як там було, і як там є, я думаю, що ти знаєш краще за мене. Нічого хорошого від цього відрядження не чекаю. Тим більше, проїхавши іркутськийу і омський централи, маю деяке уявлення про те, наскільки буває погано і не тільки з розповідей.

Фізично мене, звичайно, ніхто не чіпає, але ти прекрасно розумієш, що ця система може викривлено карати і знущатися, не застосовуючи грубу силу.

Ну нехай, все буде добре!

Довго не писав, тому що якось не було настрою зовсім. І не тому що у мене якась депресія або занепад духу - я цим не страждаю, навіть не сумнівайтеся!

Просто я взагалі не товариська людина, і бувають періоди, коли я мінімізую зовнішнє спілкування.

Якутський опервідділл, до речі, цьому дуже сприяв, за цей рік він мені видав на руки дві листівки: одну на Новий рік і другу - на день народження. Зате перед від'їздом повернув не тільки коробку зі старими листами, які зберігалися всі ці півтора року у них, а й під сотню нових, які вони збирали протягом року, і тільки тепер вирішили віддати своїх паперових заручників. Тепер ось їду, дорогий читаю. Ще віддали з десяток книг, які мені прислали, але не видавали.

Проклинаючи все, тягну за собою цю дуже цінну для мене літературу по етапах, але кинути шкода. Нехай мені не шлють більше книг, добре? А то шлють не те, що мені треба, а викинути я не можу, тому роздаю по-можливості і завжди ношу з собою, тому вже на межі сил із транспортування цієї рухомої бібліотеки!

І посилок, які я не замовляв, теж слати не треба, тому що посилка дозволена раз на три місяці, і я краще напишу Наташі (сестрі Олега Сенцова. - прим. Відкритої Росії) або ще комусь, може, через тебе, що саме мені треба, і отримаю саме те. А то були ситуації, коли якась добра душа зглянеться над бідним політзеком і надішле невелику посилочку якої-небудь непотрібної нісенітниці, а посилкові запаси використані, і потім знову чекати три місяці, щоб отримати те, що потрібно.

Я як приїду на місце, напишу.

І, закінчуючи насущну тему, яка, до речі, займає досить велику частину життя арештанта, попроси сестру Наташу, щоб вона мені кинула на мій тюремний рахунок тисяч 10 рублів. Якраз я приїду, вони мене наздоженуть.

До речі, про добрі вчинки, які призводять до не завжди гарних результатів.

Клімкін (міністр закордонних справ України - прим. Відкритої Росії) намагався до мене додзвонитися на мій день народження в липні, і приїжджали «Пуссі Райот» з Альохіною в Якутськ мене підтримати. Це дуже здорово! Але замість дзвінка мені дали чергове ШІЗО (штрафний ізолятор - прим. "УМ") (четверте чи п'яте навіть), а потім взагалі вивезли в більш жорстке місце - Харпи. Наказ про це ФСВП Росії підписала наприкінці липня. Це зовсім не означає, що не треба нічого робити.

Ви там, на волі, можете робити все, що вважаєте за потрібне в підтримку мене або інших політзеки, просто знайте, що у місцевих правовиконавців своя логіка в голові, і реагують вони часто ось так.

Зрештою, на Північний полюс же вони мене не вивезуть сидіти?

Загалом у мене все нормально, і я сподіваюся, що я вивезу (нерозбірливо - З.С.) цю поїздку і перебування в кінцевій точці на залишках свого здоров'я. Сподіваюся, що ви там теж не будете влаштовувати з цього приводу істерику, тому що я сиджу не один, нас багато, і у мене далеко не найгірші умови.

А так я займаюся тим, що і завжди: читаю, в тому числі вже англійською, правлю і доповнюю написані сценарії - цю роботу можна робити майже вічно, але думаю, що ще на пару збірок мене вистачить, фізкультури в міру можливостей, ну і всякі дрібниці.

Стежив, звичайно, у міру можливостей, за подіями в Україні і Росії. Ну нічого хорошого сказати не можу - звідси погано видно, можливо.

Україна тяжко, але все таки якось дряпається в потрібному напрямку, Росія остаточно загрузла в своєму глухому куті, і що робити далі, ніхто не в курсі.

Як і раніше не сумніваюся ні в успіху, ні в перемозі, ні в тому, що все буде добре і навіть дуже!

На цьому прощаюся, ваш Олег Сенцов. Тюмень, 17.09.17.

P.S. Сюди писати не треба, я скоро поїду далі, раніше, ніж ти навіть одержиш цього листа".