Європарламент закликав країни ЄС дозволити Україні бити по військових цілях рф

16:01, 19.09.2024
Європарламент закликав країни ЄС дозволити Україні бити по військових цілях рф

Депутати Європарламенту повторно закликають держави-члени виконати своє зобов'язання. (europarl.europa.eu)

Депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій вимагають від країн Євросоюзу  зняти нинішні обмеження, які заважають Україні використовувати західні системи озброєнь проти законних військових цілей в росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Європарламенту в четвер.

 

За резолюцію віддали голоси 425 депутати, ще 131 були "проти" і 63 – "утрималися".

 

В документі зазначається, що без зняття нинішніх обмежень Україна не може повною мірою реалізувати своє право на самооборону і залишається вразливою до нападів на своє населення та інфраструктуру.

 

Євродепутати підкреслили, що недостатні поставки боєприпасів і обмеження на їх використання "можуть звести нанівець вплив зусиль, докладених до цього часу", і висловили жаль з приводу зменшення обсягів двосторонньої військової допомоги Україні з боку країн ЄС.

 

"Депутати Європарламенту повторно закликають держави-члени виконати своє зобов'язання до березня 2023 року поставити Україні один мільйон боєприпасів, а також прискорити постачання зброї, систем протиповітряної оборони та боєприпасів, включаючи ракети Taurus", – повідомили у Європарламенті.

 

Резолюція також закликає держави-члени ЄС продовжувати і розширювати політику санкцій Ради ЄС проти Росії, Білорусі, а також країн і організацій, що не входять до ЄС, які надають Росії військові технології та технології подвійного призначення.

 

Крім того, євродепутати засудили нещодавню передачу Іраном балістичних ракет Росії і закликали до посилення санкцій проти Тегерана і Північної Кореї за їхню участь у підтримці війни Росії проти України.

 

Вони також хочуть бачити більше китайських фізичних та юридичних осіб у санкційному списку ЄС, а також більш жорсткі заходи для систематичного вирішення проблеми обходу санкцій компаніями з ЄС, третіми сторонами та країнами, що не входять до ЄС.

 

Закликаючи ЄС та його держави-члени активно працювати над досягненням якомога ширшої міжнародної підтримки України та визначенням мирного вирішення війни, депутати Європарламенту зазначають, що будь-яке рішення має ґрунтуватися на повній повазі до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вони також вважають, що відповідальність за російські воєнні злочини і репарації та інші виплати з боку Москви є важливими аспектами будь-якого рішення.

 

"З цією метою депутати Європарламенту хочуть, щоб ЄС та партнери-однодумці створили надійний правовий режим для конфіскації російських державних активів, заморожених ЄС в рамках зусиль, спрямованих на компенсацію Україні за величезні збитки, яких вона зазнала", – йдеться у повідомленні Європарламенту.

 

Як повідомляла «УМ», Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголошує, що Україна повинна мати спроможність вражати джерело російських атак, - «вражати лучника, а на лише стріли».

 

Тому він підтримує право України вражати ключові російські військові об’єкти, що залучені до вторгнення, де б вони не були.