Україна закликала Іран не передавати рф балістичні ракети

13:55, 07.09.2024
Україна закликала Іран не передавати рф балістичні ракети

Поглиблення військово-технічної співпраці рф та Ірану несе серйозні безпекові загрози для України і всього світу. (Фото з відкритих джерел)

Міністерство закордонних справ України відреагувало на інформацію у ЗМІ про те, що Іран вже передав росії свої балістичні ракети.

 

Відтак офіційний Київ висловив глибоке занепокоєння з цього приводу і закликав Тегеран утриматися від надання Москві будь-якого озброєння.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у коментарі МЗС України в суботу.

 

«Вкотре закликаємо керівництво Ісламської Республіки Іран утриматись від передачі росії, яка згідно зі Статутом ООН та норм міжнародного права є державою-агресором, будь-яких видів озброєння та військової техніки», – заявили українські дипломати.

 

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що іранські "Шахеди" вже два роки використовуються росією для повітряного терору українських міст, а також наголосили, що поглиблення військово-технічної співпраці росії та Ірану несе серйозні безпекові загрози не лише для України, але і для всього світу.

 

«Закликаємо світову спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву заради захисту міжнародного миру та безпеки. Іран має повністю та остаточно  припинити надання зброї росії, аби діями, а не словами довести щирість заяв свого політичного керівництва про непричетність до підживлення російської воєнної машини смерті.

 

Застерігаємо офіційний Тегеран, що у разі підтвердження факту передачі Іраном балістичних ракет до російської федерації, це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин», – наголосили в МЗС України.

 

 

Напередодні, 6 вересня видання WSJ з посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців повідомило, що Іран вже передав росії балістичні ракети малої дальності.

 

Тоді як агентство Reuters, яке першим повідомило про підготовку передачі балістичних ракет з Ірану до росії, писало, що може йтись про Fath-360 – системи, яка запускає балістичні ракети з максимальною дальністю 120 кілометрів і боєголовкою вагою 150 кілограмів.

 

Як повідомляла "УМ", у травні Іран вперше надав росії новітні авіабомби.