Російська церква в Україні буде заборонена законом – Стефанчук

00:40, 18.08.2024
Російська церква в Україні буде заборонена законом – Стефанчук

Керівництво парламенту у Києво-Печерській Лаврі. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук запевняє, що російська церква в Україні буде заборонена, а релігійні організації, яких підозрюють у співпраці з Московським патріархатом, матимуть 9 місяців на позбавлення зв’язків з РПЦ.
 
Йдеться про законопроект №8371, який передбачає негайну заборону російської православної церкви в Україні. 
 
Як інформує Україна молода, про це Стефанчук сказав у ефірі телемарафону, передає Верховна Рада у соцмережах в ніч на неділю.
 
«Російська церква в Україні буде заборонена. Це чітке положення, яке передбачається в третій статті цього закон», - сказав спікер парламенту.
 
За його словами, щодо українських релігійних організацій, які підозрюють у співпраці з російською церквою, буде проводитися експертиза.
 
"Саме експерти, які займаються цими питаннями, скажуть, чи є ознака афіліації", - зазначив Стефанчук.
 
І пояснив, що якщо такі ознаки буде виявлено, то в такому випадку буде подано рішення про припинення діяльності таких організацій. Однак це рішення може бути оскаржене в судовому порядку.
 
Голова Ради розповів, що релігійні організації матимуть певний період часу, за який вони зможуть зробити низку дій, які будуть свідчити про те, що вони вже не мають афіліації чи зв'язку з РПЦ. Після цього буде вирішуватися питання про припинення чи не припинення їхньої діяльності.
 
"Ми порахували таким чином, що десь місяць на вступ закону в силу, 3 місяці, щоб Кабмін напрацював нормативну базу, після цього цілий ряд імплементацій. Тобто через 9 місяців організації, на які буде поширюватися закон, можуть бути визнані в суді такими, що припинили свою діяльність", - розповів Стефанчук.
 
Як повідомляла «УМ», в суботу представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримали ініціативу президента Володимира Зеленського заборонити діяльність організацій, пов'язаних з РПЦ, зокрема Української православної церкви Московського патріархату.